Diverse

Negocieri pe piața de smartphone-uri! Huawei pregătește o vânzare surpriză

Negocieri pe piața de smartphone-uri! Huawei pregătește o vânzare surpriză

Luni, două surse din apropierea acestui dosar au declarat că grupul chinez Huawei Technologies Co Ltd a demarat discuţiile privind vânzarea mărcilor de smartphone P şi Mate, o tranzacţie care ar putea însemna o eventuală abandonare de către Huawei a producţiei de smartphone-uri premium.

Sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul au precizat că, se derulează de mai multe luni discuţiile dintre cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii şi un consorţiu în fruntea căruia se află o firmă de investiţii controlată de Guvernul din Shanghai. Încă din luna septembrie a anului trecut, Huawei ar fi început să analizeze posibilitatea de a vinde aceste mărci premium. Sursele nu au putut dezvălui la cât sunt evaluate cele două mărci de către Huawei.

Livrările de telefoane Huawei Mate şi Huawei seria P s-au cifrat la 39,7 miliarde de dolari, în perioada cuprinsă între trimestrul al treilea din 2019 şi trimestrul al treilea din 2020, potrivit firmei de consultanţă IDC.

Sursele au adăugat însă că Huawei nu a luat încă o decizie finală cu privire la vânzarea acestor mărci de telefoane premium, existând posibilitatea ca discuţiile să se încheie fără succes, în condiţiile în care compania încearcă să producă în China cipurile high-end Kirin care echipează smartphone-urile sale.

„Huawei a luat la cunoştinţă că există zvonuri nefondate cu privire la vânzarea principalelor sale mărci de smartphones. Aceste zvonuri nu au niciun fundament. Huawei nu are un astfel de plan”, a declarat un purtător de cuvânt de la Huawei.

Posibila vânzare a mărcilor de smartphone-uri premium sugerează că Huawei nu se aşteaptă ca noua administraţie Biden să ridice restricţiile cu privire la lanţurile de aprovizionare ale companiei chineze, introduse de administraţia Trump în luna mai 2019, este părerea surselor.

Cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii şi al doilea producător de smartphone-uri, Huawei, a anunțat vânzarea brandului de telefoane Honor către un consorțiu de compani, în luna noiembrie a anului tecut, în fruntea căruia se află o firmă susţinută de Guvernul din Shenzhen. Valoarea acestei tranzacţii a fost de peste 100 miliarde de yuani (15,5 miliarde de dolari) și a fost una derulată în întregime în numerar.

Sursele susțin că Huawei ar putea avea în vedere un obiectiv similar când vine vorba de vânzarea mărcilor sale de telefoane premium. Planurile companiei chineze pentru principalele sale mărci de smartphone-uri sunt motivate de aprovizionarea insuficientă cu cipuri.

Washingtonul spune că Huawei este o amenințare la adresa securității naționale, pe care Huawei a negat-o în repetate rânduri.

Printre cele mai bine vândute modele pe piaţa de smartphone premium din China se află telefoanele din seriile P şi Mate, concurează cu telefoanele iPhone ale Apple, telefoanele din seriile Mi şi Mix ale Xiaomi Corp şi telefoanele din seria Find ale OPPO.

Firma de cercetare de piaţă Counterpoint susţine că mărcile P şi Mate au reprezentat, în trimestrul al treilea al anului trecut, aproape 40% din vânzările totale ale Huawei. În ultima perioadă, din cauza lipsei de componente analiştii au remarcat deja livrări insuficiente de telefoane P40 şi Mate40.

„Ne aşteptăm la o scădere continuă a vânzărilor de telefoane din seriile P şi Mate pe parcursul primului trimestru din acest an”, a declarat Flora Tang, analist la Counterpoint, potrivit Economica.