Social

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, avertisment pentru românii din Diaspora

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, avertisment pentru românii din Diaspora. Într-un interviu pentru Digi24, acesta a afirmat că Guvernul se pregăteşte de emiterea unei noi Ordonanţe Militare, având în vedere faptul că numărul persoanelor care revin în ţară este în creştere, iar până la sărbătorile pascale s-ar putea dubla. 200.000 de români s-au întors în ţară, iar până la Paşte autorităţile se aşteaptă la încă 200.000. România se pregăteşte de scenariul 4, iar o nouă ordonanţă militară urmează să fie publicată curând.

Ministrul se aşteaptă ca vârful epidemiei din România să aibă loc undeva la jumătatea lunii aprilie, când numărul infectărilor ar putea atinge 10.000. „Dacă avem un vârf lin, atunci avem şi o cădere mai lină, cu posibilitatea unui vârf mai mic în toamnă, dar deja suntem imunizaţi ca şi indivizi şi atunci el va fi un vârf foarte mic, având în vedere că poate în şase luni vom avea şi acel vaccin. Dacă avem un vârf foarte ascuţit, atunci vom avea şi efecte nefaste, cu cazuri critice şi cu destul de multe decese” a avertizat Nelu Tătaru.

Mesaj pentru românii din Diasporă

Ministrul le-a adresat un mesaj către acei români care vin în țară și sunt tentați să plece din carantină: „Sunt niște oameni care au venit de frică, dar ajunși aici bravează. Sunt niște oameni care au fugit de moarte, dar pot aduce moartea la noi. Dacă nu-și respectă propria imagine sau propriul corp, să aibă un respect pentru bătrânii, pentru copiii și pentru toți cei din jurul lor”.

Noua Ordonanţă Militară

Noua Ordonanță Militară ar urma să conţină şi restricţii pentru cetăţeni. Nelu Tătaru a declarat că restricţiile nu vor fi neapărat mai mari decât cele aflate deja în vigoare. Scenariul 4 în care vom intra în curând (odată cu atingerea pragului de 2.000 de persoane bolnave) implică tratarea unor cazuri ușoare de boală la domiciliu, urmând ca doar cazurile moderat-severe să fie internate la boli infecțioase, iar cele critice la terapie intensivă.