Social

Netanyahu declară stare de urgență după revolta violentă. Primarul orașului avertizează: A izbucnit războiul civil

Netanyahu declară stare de urgență după revolta violentă. Primarul orașului avertizează: A izbucnit războiul civil

Netanyahu declară stare de urgență după revolta violentă, în timp ce primarul orașului Lod avertizează că a izbucnit războiul civil și solicită dislocarea trupelor.

Benjamin Netanyahu a declarat starea de urgență în centrul orașului Lod, în timp ce poliția i-a acuzat pe locuitorii arabi că au purtat „revolte la scară largă”.

Declarația primului ministru israelian a venit după ce un arab israelian a fost ucis acolo noaptea trecută, în timp ce violența a crescut între Israel și teritoriile palestiniene.

Netanyahu însuși a mers în oraș, care se află în suburbiile centrului economic Tel Aviv, lângă aeroportul Ben Gurion, pentru a cere calm.

Maiorul Yair Revivo a intensificat drama

Maiorul Yair Revivo a intensificat drama declarând că „a izbucnit războiul civil”, armata ar trebui să fie desfășurată și comparată cu Kristallnacht sub naziști.

Orașul de 77.000 de persoane, inclusiv 47.000 de evrei israelieni și 23.000 de israelieni arabi, a fost locul luptelor violente luni, a confirmat poliția locală.

Metropola Tel Aviv a fost ţinta, marţi seară, a unei ploi de rachete lansate din Fâşia Gaza de mişcarea islamistă Hamas, relatează BBC. Cu puţin înainte de ora 21:00 (ora 18:00 GMT), Hamas a avertizat că va lovi Israelul după ce forţele aeriene israeliene au distrus o clădire cu 13 etaje în Fâşia Gaza. În clădire îşi aveau birourile lideri ai mişcării islamiste palestiniene. Atacul s-a produs după ce personalul părăsise birourile.

Sirenele au început să dea alarma la Tel Aviv şi în oraşele din jur, potrivit armatei israeliene şi jurnaliştilor Reuters. Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a declarat pentru AFP că un autobuz fără călători a fost lovit de o rachetă în oraşul Holon.

Braţul armat al Hamas a susţinut că a lansat 130 de rachete în direcţia Tel Aviv

De luni seara şi înainte de atacul în direcţia Tel Aviv, aproximativ 480 de rachete au fost lansate de diferite grupuri palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit armatei israeliene. Aceste lovituri aeriene s-au soldat până acum cu doi morţi şi . Hamas a anunțat că acțiunea sa vizează apărarea moscheii al-Aqsa din Ierusalim de agresiune și terorism după ce obiectivul, sfânt pentru musulmani și evrei, a fost scena confruntării dintre poliția israelină și palestinieni luni, care s-a soldat cu sute de răniți.

Atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza, lansate în răspuns la primele tiruri cu rachete de luni, au ucis cel puţin 28 de persoane, între care 10 copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, citat de Agerpres. Comandanţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, al doilea grup armat islamist din enclavă, au fost ucişi în aceste atacuri, conform acestor mişcări palestiniene. Militanții au lansat 400 de rachete luni noaptea, omorând doi israelieni și făcând zeci de răniţi.

Premierul Netanyahu a făcut declarații în toiul nopții

Netanyahu declară stare de urgență după revolta violentă. Potrivit Times of Israel, Israelul a fost vizat de un atac masiv cu rachete lansate de grupările teroriste din Gaza. Oficialii israelieni au avertizat în ultimele ore că vor lansa o campanie extinsă împotriva grupării Hamas și altor teroriști din Fâșie, chiar o eventuală invazie la sol.

„Hamas va plăti pentru rachete. (…) Israelul a eliminat zeci de teroriști, a bombardat sediile Hamas și a distrus turnuri folosite de grupările teroriste. Vom continua să atacăm Gaza cu forță deplină”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Războiul va dura ceva timp, dar vom asigura siguranța israelienilor. Hamas și jihadiștii islamiști vor plăti”