Actual

Nicolae Ciucă îndeamnă la stabilitate. Anul 2024 aduce alegeri de anvergură în România

Nicolae Ciucă, Sursă foto Digi24
sursa foto arhiva personala

În cadrul emisiunii TVR2,  „Educația la Putere” Nicolae Ciucă, șeful Senatului României a vorbit, printre altele, despre schimbările care vor avea loc pe scena politică în anul 2024. Anul ce are să vină va fi unul important pentru români, întrucât este an electoral.

Anul 2024 se conturează ca un an deosebit de important pentru cursul viitor al României. Românii vor asista la un eveniment fără precedent în istorie. Asta deoarece sunt programate simultan alegeri parlamentare şi europarlamentare, alegeri locale, precum şi alegeri prezidenţiale.

Nicoale Ciucă își dorește stabilitate pe scena politică

Întrebat despre „convulsiile” care s-ar putea produce în politica românească, Ciucă a dat un răspuns ferm.

„Am constituit o coaliție de guvernare pentru a asigura stabilitate, nu convulsii. Ne apropiem foarte mult de 2024, înțeleg foarte bine la ce vă referiți, îmi doresc foarte mult să nu existe niciun fel de convulsii, să existe o competiție politică, fiecare partid să își  pună propriile valori, obiective și direcțiile prin care ajunge să își pună în aplicare acele obiective.

Noi avem aici o chestiune pe care o pierdem din vedere,  stabilim obiective, dar nu explicăm cum ajungem sa le îndeplinim,  cum folosim aceste resurse,  practic livrăm doar rezultatul final și atunci cred ca la nivelul clasei politice trebuie să se abordeze campaniile electorale într-o manieră cat se poate de așezată politic, pentru că nu cred că ca avem timp de convulsii, nu ne putem permite convulsii. Cred că nici cetățenii nu mai așteaptă convulsii.”, a răspuns Nicolae Ciucă.

Cum trebuie sprijiniți tinerii?

Într-un context în care România se pregătește pentru o serie de alegeri importante, liderul a vorbit despre importanța dezvoltării tinerei generații. El a subliniat că experiența sa personală cu tinerii olimpici români i-a arătat că, deși există tineri excepționali, baza de selecție rămâne restrânsă. Cu toate că sunt realizate selecții, numărul celor de vârf rămâne limitat într-o țară cu o populație de peste 19 milioane de oameni.

„Din discuțiile cu ei (n.r. tinerii olimpici)  am remarcat că nu discutăm de o bază mare de selecție, sunt câțiva. Sigur, au loc selecțiile respective, vârfurile sunt totuși puține, suntem o țară de 19 milioane și ceva de oameni, cred că ar trebui ca masa aceasta de olimpici să fie mai mare și de asemenea imediat înapoia lor sa avem un număr cat mai mare de tineri care sa fie acolo în linia a doua, linia a treia, cu un nivel de educație destul de aproape de nivelul acela.

Avem nevoie ca abandonul școlar să fie cat mai mic, avem nevoie sa conștientizăm că sistemul de educație din România oferă deschiderea să își  aleagă fiecare după propria viziune ce vrea să facă în viață, nu toată lumea poate să ajungă medic sau programator, deși avem mare nevoie. Sunt, de asemenea, alte profesii care pot să ofere satisfacție la fel de mare în viață și atunci mi-aș dori ca numărul celor care performează sa fie mai mare, iar înapoia lor sa fie o bază și mai mare.”, a spus șeful Senatului