Actual

Nicuşor Dan a pierdut sprijinul ONG-urilor. Din favorit, cel mai hulit

Nicuşor Dan a pierdut sprijinul ONG-urilor. Din favorit, cel mai hulit
Foto: Gabi Boholț

Din cel mai invidiat ONG-ist, Nicuşor Dan a ajuns să fie cel mai criticat de către organizaţiile neguvernamentale. Ultimul conflict al lui Nicuşor Dan cu organizațiile non-guvernamentale a fost cel din jurul Parcului Natural Văcărești, care a deschis o mare dezbatere rpivind relația pe care o are Nicușor Dan cu organizațiile non-guvernamentale, din rândul cărora a făcut parte înainte de a fi ales primar general, în urmă cu doi ani.

Nicuşor Dan a pierdut sprijinul ONG-urilor. Din favorit, cel mai hulit

Asociația Parcul Natural Văcărești a anunțat săptămâna trecută că renunță la colaborarea cu Primăria Capitalei și a solicitat demisia administrației parcului din cauza mai multor probleme.

Pe scurt, asociația spune că nu dorește să gireze „modul de lucru incompetent și haotic” al Administrației Parcul Natural Văcărești, o instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București, mod de lucru care „riscă să afecteze integritatea parcului și să compromită munca depusă în ultimii zece ani”.

Dan Bărbulescu, directorul executiv al Asociației Parcul Natural Văcărești, a spus pentru Europa Liberă că Primăria Generală și-a „desconsiderat partenerul”.

10 mai 2022. Dan Bărbulescu (stânga) alături de Nicuşor Dan în Parcul Naţional Văcăreşti

„Încerc să fiu cât pot de obiectiv aici, dar mie mi se pare că este o lipsă de respect față de partenerul pe care Primăria l-a solicitat și din partea căruia a primit sprijinul anul trecut și căruia, de fapt, i-a promis colaborarea în administrarea Parcului Natural Văcărești. Cred că e nevoie să ne respectăm și cred că există o lipsă de respect față de ce am făcut noi la parc până acum și față de cuvântul pe care anul trecut și l-a dat față de colaborarea cu noi”, a adăugat el.

De altfel, mai multe alte organizații non-guvernamentale consultate de Europa Liberă și-au exprimat fie nemulțumirea, fie dezamăgirea, față de primarul general al Capitalei, care a fost foarte mulți ani un ONG-ist la rândul său, înainte de a fi ales în această funcție, în 2020, din partea alianței PNL-USR.

În societatea civilă e o mare dezamăgire cu Nicușor Dan, dezamăgire generată de niște așteptări nerealiste

„Eu sunt unul dintre cei moderați. E una caldă, una rece și nu-mi dau seama care dintre ele e mai importantă la finalul zilei. În societatea civilă e o mare dezamăgire cu Nicușor Dan, dezamăgire generată de niște așteptări nerealiste. În schimb, eu îi recunosc unele merite pe niște chestiuni foarte grele: ceea ce ține de bugete, de a rezolva problema datoriilor, ceea ce a reușit să facă într-un timp atât de scurt este absolut fabulos”, afirmă Elena Calistru, președinta Funky Citizens.

În ceea ce privește lipsa comunicării din partea edilului general, ea spune că „oricine a lucrat cu el știa foarte bine că nu neapărat comunicarea era punctul lui forte. Nu sunt indulgentă, dar nu-i înțeleg pe cei care sunt acum dezamăgiți că nu comunică mai mult, așa e omul. Asta nu înseamnă că e OK să nu comunice”.

„În același timp, pentru noi ONG-iștii a fost și o mare dezamăgire, pentru că de doi ani încercăm să obținem o dezbatere publică pe bugetul Capitalei, o chestie pe care am cerut-o alături de el în timpul lui Oprescu sau al Gabrielei Firea, și pe care el nu o respectă acum”, mai spune Calistru.

foto: universul.net

Ea se declară „parțial mulțumită pe partea asta de management a finanțelor publice, mai ales ce ține de datorii ale bugetului, felului în care s-au regândit niște lucruri și felului în care s-a făcut curățenie în niște domenii”.

Pe de altă parte, este „foarte nemulțumită din perspectiva deschiderii către societate, iar aici e mare diferență între ce ar trebui să facă un primar care vine din societatea civilă și ce ar trebui să facă un primar care vine din sectorul financiar, de exemplu. Asta mă întreb, care e valoarea adăugată a faptului că el este un primar care vine din societatea civilă?”

„Are notă trecere, pe principiul ne vedem în toamnă, la mărire”, a concluzionat Elena Calistru.

L-am invitat pe Nicușor Dan la acest la eveniment, în nenumărate ocazii formale și informale, n-a venit

Alina Kasprovschi este șefa Fundației Comunitare București și spune că organizația sa a făcut parte dintr-un grup mai mare de ONG-uri care au trimis o scrisoare către noul primar în care își anunțau sprijinul în dezvoltarea proiectelor.

„Am primit un răspuns în care mi se spunea că vom fi invitați la o întâlnire și am fost invitați, dar nu tocmai la această întâlnire, am fost invitați la dezbaterile pe buget în 2021, nu și în 2022. Pot să înțeleg puțin de ce, în sensul că fiind un buget atât de limitat și care s-a dus în principal subvenții, nu prea ai ce dezbateri importante să faci”, a spus ea, pentru Europa Liberă.

foto: youtube.com

Soluția, spune Alina Kasprovschi, este de a fi în continuare deschiși la dialog și „să-l cerem atunci când el nu vine proactiv”.

„Asta s-a întâmplat în aprilie, când noi am lansat Platforma de mediu pentru București împreună cu multe alte organizații. L-am invitat pe Nicușor Dan la acest la eveniment, în nenumărate ocazii formale și informale, n-a venit. Au venit doi primari de sector, de la 2 și de la 6”, a completat directorul executiv al Fundației Comunitare București.

„Cu siguranță nu”, răspunde ea, întrebată dacă este mulțumită de activitatea lui Nicușor Dan, despre care mai spune că a pierdut societății civile.

„Dar în același timp, noi ne-am dat seama că problemele cu care se confrunta orașul cereau mult mai mult răbdare decât eram noi cu toții dispuși să dăm. Acum, eu nu spun că e un mandat bun, pentru că nu e. Însă, cu siguranță nicio persoană de planetă n-ar fi putut să producă niște schimbări foarte vizibile, pentru că au fost toate problemele legate de starea bugetului, care s-au înrăutățit, dincolo de faptul că erau datorii aproape la fel de mari ca bugetul pe un an”, completează ea.

Alina Kasprovschi mai crede că cea mai importantă problemă pe care o are de rezolvat Nicușor Dan este „problema de încredere a oamenilor că se poate să fie mai bine”.

„Atunci când avem încredere că se poate, punem cu toții urmărul și tragem în aceeași direcție. În momentul ăsta senzația pe care o am eu este că toată lumea și-a luat mâna de pe București. Locuitorii nu mai cred că funcționează și fiecare se retrage în bula lui. Cred că asta e cel mai grav lucru, această criză de încredere și de energie, de chef de-a face lucruri”, concluzionează ea.

Tinerii din Sectorul 4, voluntari în ONG-uri sau nu, primăria și prefectura nu stau impasibili

Pe 26 mai, peste 100 de copii și tineri din Sectorul 4 au răspuns unui proiect de mediu inițiat de subprefectul Diana Artene și viceprimarul Robert Florea. Ore întregi au periat Delta Văcărești ca să adune gunoaie și plastice, lăsate de bucureștenii indolenți și care n-au un minim bunsimț să nu-și bată joc de natură.

Astfel de acțiuni au realizat în mai multe rânduri atât ONG-urile nemulțumite, cât și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.