Economic

Edilul Capitalei e în stare de șoc! Decizia a fost luată. Nicușor Dan: Veniturile vor fi reduse la jumătate

Edilul Capitalei e în stare de șoc! Decizia a fost luată. Nicușor Dan: Veniturile vor fi reduse la jumătate

Edilul Capitalei e în stare de șoc! Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că instituția pe care o conduce va avea anul viitor venituri reduse la jumătate față de anul acesta. Astfel, veniturile reale ale Primăriei municipiului București în 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale ale Primăriei municipiului București din 2021.

Edilul Capitalei e în stare de șoc! Decizia a fost luată. Nicușor Dan: Veniturile vor fi reduse la jumătate

„Aşa cum arată proiectul de buget naţional în acest moment, veniturile reale ale Primăriei municipiului Bucureşti în 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale ale Primăriei municipiului Bucureşti în 2021 ceea ce va pune Primăria municipiului Bucureşti în imposibilitate de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii”, a declarat Nicuşor Dan.
„Nicio instituţie nu poate să funcţioneze cu un buget la jumătate”

În acest context,Nicușor Dan a transmis Guvernului că „nicio instituţie nu poate să funcţioneze cu un buget la jumătate”.

„Vă aduc aminte ca exemplu, România în criza din 2010 a fost constrânsă să reducă salarii semnificativ, a avut mari probleme în condiţiile în care a avut o scădere de 10 la sută, nu de 50 la sută cum se preconizează în 2022”, a completat Nicușor Dan.

Edilul Capitalei spune că, în 2021, bugetul Primăriei Capitalei a fost de 10 miliarde, dintre care 6 miliarde au mers la sectoare, iar 4 miliarde au revenit municipalităţii. Dintre cele patru miliarde, două au fost pentru subvenţii, un miliard pentru termie şi 1 miliard pentru transportul public.

Potrivit declarației respective, Primăria Bucureşti va fi nevoită să se descurce cu un miliard.

„În 2022, bugetul Bucureştiului va fi tot de 10 miliarde de lei, tot şase miliarde la sectoare, tot patru miliarde la Primăria municipiului Bucureşti, cu diferenţa esenţială că – chiar dacă vom dubla tariful pentru populaţie – subvenţiile vor fi de trei miliarde în loc de două miliarde, adică subvenţia pe termie va fi de două miliarde în loc de un miliard. Şi atunci bugetul real care ne rămâne pentru celelalte servicii va fi de un miliar în loc de două miliarde, adică la jumătate faţă de anul 2021. În 2021 am făcut reduceri masive ale costurilor pentru a ajunge la un echilibru în această instituţie.

O soluţie este ca statul să ajute Bucureştiul şi toate celelalte localităţi care au sisteme centralizate de încălzire, astfel încât parte din această sumă să fie suportată de la stat. O altă soluţie este ca acest tip de subvenţie la termie să fie împărţit echitabil între Primăria Capitalei şi sectoare pentru că administrăm împreună aceiaşi oameni. Ambele soluţii au fost propuse ministrului de Finanţe. Din păcate, nu am găsit deschiderea necesară la ministrul de Finanţe şi niciuna din aceste soluţii nu se regăseşte în proiectul de buget naţional pe anul 2022”, a explicat Nicuşor Dan, potrivit Capital.

Acesta solicită Guvernului şi Parlamentului să facă modificări în bugetul naţioal ca Primăria Capitalei să poate asigura serviciile publice pe care le are în întreţinere.

Solicitare pentru Guvern și Parlament. Nicușor Dan: Primăria municipiului Bucureşti să poată să asigure serviciile publice

„Solicit şi Guvernului şi Parlamentului, în aceste două zile care au rămas de dezbatere a bugetului naţional să opereze acele modificări în bugetul naţional astfel încât Primăria municipiului Bucureşti să poată să asigure serviciile publice pe care le are în atribuţie şi sper să găsim înţelepciunea la nivelul Guvernului şi la nivelul parlamentarilor astfel încât să putem să operăm acele modificări de buget de care bucureştenii au nevoie”, a conchis Nicuşor Dan.