Diverse

Nicușor Dan, acuzat că nu știe să gestioneze un festival de muzică pe care l-a aprobat. Gunoaiele stau în parc de două luni

Nicușor Dan, acuzat că nu știe să gestioneze un festival de muzică pe care l-a aprobat. Gunoaiele stau în parc de două luni

Au trecut două luni de când parcul Izvor a găzduit Festivalul Nostalgia, iar parcul Izvor din inima Capitalei nu a fost curățat nici în acest moment, gunoaiele fiind la loc de cinste.

ONG-ul care se ocupă cu apărarea parcului Izvor, acuză organizatorii festivalului Nostalgia, care erau obligați prin contract să curețe locul după terminarea evenimentului că au lăsat totul de izbeliște. Situația e dramatică, pentru că în zona în care s-a desfășurat festivalul au rămas nu doar capace metalice și țigări cât cuprinde, dar stâlpii de iluminat au căzut, lipsesc sau sunt la un pas să cadă și nici măcar șuruburile din copaci cu care au fost prinse afișele nu au fost îndepărtate.

Nu a fost respectat protocolul semnat între Primăria București și organizatori

Grupul de inițiativă Civilă Parcul Izvor a trimis o scrisoare publică către Primăria Capitalei în care a menționat că protocolul semnat între PMB și organizatori nu a fost absolut deloc respectat. Scrisoarea a fost totodată trimisă și către conducerea ALPAB.

Grupul de Inițiativă Civilă Parcul Izvor e revoltat pentru poluarea solului și a mediului ca urmare a plasticului de pe zona verde și cere ca probleme să se rezolve cât mai repede cu putință.

„Stimate domnule primar general Nicușor DAN, Stimate domnule viceprimar Horia TOMESCU, Stimată doamna director Corina Simona BEGA

Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor vă solicită să accelerați procesul prin care Parcul Izvor să fie readus la starea de dinainte de festivalul Nostalgia, așa cum este prevăzut în protocolul semnat între Primăria Municipiului București și SC Nostalgia Retro Disco Future SRL. Subliniem, încă o dată, (așa cum am făcut-o și în întâlnirea realizată la inițiativa conducerii ALPAB din 5.08.2022) că acest proces de curățare și reabilitare a spațiului verde trebuie să se facă de către și pe cheltuiala organizatorului, așa cum prevede documentul semnat.

Este revoltător că, la aproape două luni de la încheierea festivalului, în Parcul Izvor încă să existe coliere de plastic (“șoricei”) în zona în care a avut loc festivalul, capace metalice, mucuri de țigară, stâlpi de iluminat căzuți, înclinați sau chiar lipsă.

Cu izolații superficiale, șuruburile din copaci cu care au fost prinse afișele (șuruburile sunt încă în trunchiurile mai multor copaci). Existența plasticului, pe spațiul verde, este în mod evident o formă gravă de poluare a solului și a mediului. Este evident că acestea sunt rămase în urma festivalului, fiind necesare pentru logistica acestuia. Fotografiile de mai jos sunt făcute săptămâna trecută de către membri ai grupului nostru.

„Poliția Locală a Municipiului București a dat amenzi timide”

De asemenea, este luată în colimatoriu și Poliția Locală a Municipiului București care ar fi dat amenzi care nu au corespuns deloc cu neregulile care au avut loc. „În timpul festivalului, în ciuda evidentei încălcări a protocolului semnat (suprafața ocupată de festival, numărul de persoane participante, nivelul de zgomot mult peste limitele legale, depășirea orei stipulate în protocol în fiecare seară, depășirea perioadei pentru eliberarea parcului etc).

Poliția Locală a Municipiului București a dat amenzi timide, din punctul nostru de vedere, raportate la efectele nocive asupra parcului și a comunității. Dacă atunci nu ați putut să impuneți legea, ne întrebam ce vă împiedică acum să solicitați organizatorului să se achite de obligația de readucere a parcului în starea inițială și obligația de a avea grijă de un parc, unul dintre puținele spații verzi din București”, au mai spus reprezentanții grupului.

Nicușor Dan, somat să-și facă datoria

Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor este foc și pară pe primarul Nicușor Dan, căruia îi cere să se achite de obligația pe care o are prin mandat, dar și să înțeleagă cât de importante sunt parcurile pentru București.

„Dumneavoastră aveți datoria de a proteja interesul public și de a îmbunătăți calitatea vieții pentru bucureșteni. Vă cerem să vă achitați de această obligație a mandatului dumneavoastră și să nu mai permiteți organizatorului să amâne lucrările care se impun în Parcul Izvor.

Alături de curățarea parcului de aceste coliere de plastic și alte obiecte care au rămas la suprafața solului, organizatorul va trebui să facă lucrările necesare pentru decompactarea solului (având în vedere numărul uriaș de participanți în cele trei zile de festival, precum și a prezenței unor utilaje de mari dimensiuni în parc) și abia apoi să înverzească din nou parcul.

Parcurile din București sunt printre cele mai importante bunuri publice pe care comunitatea le are. Sunt mai mult decât locuri accesibile de petrecut timpul liber, pentru fiecare cetățean, sunt chiar sursa de sănătate într-un oraș sufocat și cu infringement în domeniul mediului.

Pentru noi este o surpriză extrem de neplăcută să vedem că nu există forța instituțională de a impune un protocol prin care unei companii i s-a permis să prejudicieze grav spațiul verde din București. Din nefericire, îngrijirea precară a acestor parcuri considerăm că va genera costuri mult mai ridicate pe viitor, atât financiare, cât și de mediu.

Vă solicităm, deci, să nu mai tratați acest spațiu cu superficialitate și să solicitați de urgență SC Nostalgia Retro Disco Future SRL să își îndeplinească obligațiile ce decurg din Protocolul semnat pentru organizarea festivalului Nostalgia sau să solicitați organelor în drept să facă demersurile necesare pentru reabilitarea zonelor afectate din parc”, se mai arată în scrisoare.

Sursă foto: g4media