Actual Politică

Nicușor Dan, criticat dur de ministrul Dezvoltării pentru că n-are niciun plan de acţiune pentru termoficare, iar în case e frig

Nicușor Dan, criticat dur de ministrul Dezvoltării pentru că n-are niciun plan de acţiune pentru termoficare, iar în case e frig

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila i-a transmis primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan că în lipsa unui plan de acţiune noi, Guvernul nu îl poate ajuta. „Declaraţiile politice sunt bune şi de o parte şi de alta. Cunoaştem, ştim acest fenomen, dar noi aşteptăm un plan de acţiune”, a mai adăugat ministrul.

Nicușor Dan, criticat dur de ministrul Dezvoltării pentru că n-are niciun plan de acţiune privind reţeaua de termoficare, iar în blocuri e frig

Cseke Attila a declarat că Primăria Generală ar trebui să prezinte un plan de acţiune privind investiţiile planificate în reţeaua de termoficare, în care să evidenţieze contribuţia proprie şi ajutorul necesar de la Guvern.

„Eu pot să vă spun că, din punct de vedere al relaţionării între administraţia centrală, Guvern, şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti se discută pe atribuţii şi pe responsabilităţi. Declaraţiile politice sunt bune şi de o parte şi de alta. Cunoaştem, ştim acest fenomen. Noi aşteptăm un plan de acţiune în care să se spună: «Într-un an de zile vom face asta, vom demara asta, pe tronsoanele respective, atâţia kilometri de reţea înlocuită, ne asumăm asta din venituri proprii, cerem de la Guvern ajutor pentru acest lucru». Acest plan de acţiune noi nu l-am văzut”, a spus ministrul, pentru TVR Info.

Guvernul pentru a ajuta o autoritate locală trebuie să ştie ce îşi asumă aceasta, a subliniat Cseke Attila, în condiţiile în care moderatorul a menţionat că primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a semnat la începutul lunii noiembrie contracte pentru reabilitarea a 210 km reţea de termoficare cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructura Mare – POIM.

„Da, foarte frumos. Este un proiect care s-a derulat de-a lungul timpului. S-a semnat acum, nu e nicio problemă. Noi doar am spus: ca să pot să ajut, trebuie să ştiu pe cine ajut, trebuie să ştiu ce îşi asumă autoritatea locală respectivă în relaţionarea cu Guvernul şi acest plan de acţiune noi încă nu l-am văzut”, a explicat ministrul Dezvoltării.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a cerut ajutor de la Guvern în vederea achitării datoriei de 600 de milioane de lei a companiei Termoenergetica faţă de ELCEN. El a precizat luni că bucureştenii au primit cei mai puţini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022. Primarul a menţionat că o locuinţă din Capitală a primit în iarna 2021 – 2022 pentru termoficare 28,21 lei, în timp ce alte localităţi, precum Călăraşi, Bacău, Rădăuţi sau Giurgiu, au primit chiar şi de zeci de ori mai mult.

După ce i-a amintit lui Nicuşor Dan că nu are sprijinul său politic, Nicolae Ciucă a fost de acord cu ridicarea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei

Nicuşor Dan a declarat că şi-ar dori ca Bucureştiul să primească bani la rectificarea bugetară, dar agreează şi varianta ridicării plafonului de îndatorare pentru Capitală, astfel încât să poată fi achitată datoria companiei Termoenergetica faţă de ELCEN.

Guvernul a anunţat marţi seară, 15 noiembrie, că s-a decis crearea cadrului legal pentru creşterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei, astfel încât să se poată plăti serviciile de transport, distribuţie şi furnizarea energiei termice pentru populaţie.

Decizia Guvernului l-a mulţumit pe Nicuşor Dan care într-o postare pe Facebook a salutat decizia Guvernului de a crea cadrul legal pentru creșterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuție și furnizarea energiei termice pentru populație în sistem centralizat.

„Decizia este absolut necesară pentru a putea trece de această iarnă și pentru a ajunge la zi cu datoriile către Termoenergetica.

Am propus de mai bine de un an de zile această soluție ministrului de Finanțe, însă ea a fost ignorată cu bună știință la ordinul șefului de partid, Marcel Ciolacu.

Mă bucur că premierul Nicolae Ciucă a luat o decizie echilibrată, în favoarea bucureștenilor”.