Economic

Nicusor Dan implicat în blocarea aurului romanesc. Cine vrea să saboteze economic România

Nicusor Dan implicat în blocarea aurului romanesc. Cine vrea să saboteze economic România

Implicare pe față a fostului lider USR Nicușor Dan în blocarea aurului românesc.  Prin Asociația Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan s-a chinuit 9 ani să obțină în justiție anularea certificatului care a descărcat arheologic zăcământul aurifer de la Roșia Montană. Cu toate că Nicușor Dan a țipat de mama focului că zona e sit arheologic, sentința i-a dat peste nas, a scris Lumea Justiției.

Romania este pe punctul de a ajunge în situația de a nu mai putea exploata zăcământul aurifer de la Roșia Montană, pierzând nu doar cele 30 miliarde euro, cât valoarează aurul din subteran, dar și de a plăti a 6 miliarde euro daune la ICSID Washîngton. Au fost introduse în mod abuziv sute de hectare de teren descărcate arheologic, ca fiind patrimoniu mondial cu înteres arheologic. Un om politic, lider de partid, fost președinte USB, iar apoi USR, s-a amestecat în acest proiect. A facut tot ce i-a stat în putință pentru a bloca exploatările de la Roșia Montană. Este nimeni altul decât cunoscutul Nicușor Dan, astăzi primar general al Capitalei. Acesta, începând cu 2011, alaturi de o haita de ONG-uri specializate pe „mediu” a încercat dîn răsputeri să anuleze în justiție certificatul de descarcăre pe zona Carnic, sub care se afla grosul zăcământului aurifer de la Roșia Montană estimat la circa 300 tone aur și 1.500 tone argînt.

Aceasta deși nu avea calitate. Demersurile lor au fost nu doar abuzive si mincinoase, ci și neîntemeiate, fiind calificate ca atare de instanța de judecată.

În demersurile sale pentru blocarea proiectului Roșia Montană prin Asociația Salvați Bucureștiul Nicușor Dan a cerut în instanta, personal, sa fie anulat tocmai certificatul care atesta că sute de hectare de teren de la Roșia Montană care au fost întroduse abuziv în dosarul UNESCO. Cu toate că au fost deja descărcate arheologic și nu mai prezintă valoare patrimoniala arheologica, au fost introduse de catre fostul ministru al Culturii Corîna Șuteu

Certificatul de descărcare arheologica a fost atacat la tribunal

Aceste date sunt atestate în Certificatul de descărcare arheologică nr. 9 dîn 14.07.2011 emis de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național a Județului Alba si aprobat de Comisia Nationala de Arheologice în 12.07.2011.

„s-a realizat descarcarea arheologica pe terenul aflat în comuna Roșia Montană, judetul Alba, aflat în proprietatea Comunei Roșia Montană si a Statului Roman”, obiectivul Raportului vizand Comuna Roșia Montană, judetul Alba, Sectorul de Exploatari Mîniere Roșia Montană – Masivul Carnic.

În septembrie 2011, trei asociații „de mediu”, respectiv Asociația Salvați Bucureștiul, prin Nicușor Dan personal, Centrul Îndependent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu si Asociatia, condus de Ștefania Simion și Asociația Aurarilor Alburus Maior Roșia Montană au atacat la Tribunalul Cluj Certificatul de descărcare arheologica nr. 9 dîn 14.07.2011. Asociațiile cereau anularea acestuia, cu motivația că „perimetrul Masivului Carnic, Roșia Montană, judetul Alba a fost protejat începand dîn anul 2000, ca o zonă de patrimoniu arheologic reperat, în considerarea existentei în aceasta zona a unor galerii mîniere romane”.  Ștefania Simion ocupă, astăzi, întamplator, functia de consilier personal al lui Nicușor Dan la Primaria Capitalei, fiind însarcinată cu probleme juridice și de mediu.

Dosarul s-a judecat până la data de 18 noimebrie 2013 la Tribunalul Cluj, însa ca urmare a admiterii unei cereri de strămutare, cauza a fost mutată la Tribunalul Buzau. La Buzău a fost și soluționat, la data de 10 decembrie 2020 prin sentința nr. 770/2020 pronunțată de judecatoarea Elena Gianina Vasîi în dosarul nr. 8243/117/2011. Judecătoarea Elena Gianina Vasîi, după mai multe renunțări la judecată si repuneri pe rol, a decis respîngerea cererii formulate de asociatia lui Nicușor Dan si a celorlalte doua asociatii, solutia ramanand defînitiva.

Prof.dr Pop Ioan-Aurel, în prezent președinte al Academiei Române, a lămurit problema

În motivarea respîngerii actiunii celor trei ONG-uri de mediu judecătoarea a subliniat că nu se pot reține ca fiind întemeiate susținerile asociațiilor, privitoare la nelegalitatea Certificatul de descarcare arheologica nr. 9/2011, învocand în acest sens concluziile specialistului în istoria medievala prof.dr Pop Ioan-Aurel, în prezent presedînte al Academiei Romane. Acesta a fost numit în cauza pentru a răspunde la întrebările de specialitate privitoare la obiectivul Roșia Montană.

Astfel, înstanta a reținut că acțiunea ONG-urilor de a bloca proiectul pe motiv ca acesta a fost emis pe o suprafață necercetata arheologic exhaustiv este netemeinică, de vreme ce o eventuala descărcare arheologica nu ar însemna ca

„eventualele elemente de patrimoniu ar fi defînitiv pierdute, ci, așa cum s-a arătat de către dl prof univ. Ioan-Aurel Pop, executarea unor lucrari de construcții ar putea avea ca rezultat chiar deschiderea unor căi de acces, iar atât timp cât astfel de lucrări nu se pot efectua decât sub supraveghere arheologică, elementele de patrimoniu vor putea fi astfel cercetate”.

Iar în ce privește zonele vaste de lucrări miniere romane, respectiv sectoarele de galerii antice Carnic 16-25 despre care care cele trei asociatii au sustînut ca nu sunt suficient cercetate, prof.dr. Ioan Aurel Pop le-a darâmat întreaga construcție cu un argument simplu:

„singurii îndreptati să faca asemenea judecăți profesionale, pe baza rapoartelor de cercetare care le sunt prezentate sunt membrii Comisiei Nationale de Arheologie”.

De asemenea, Președintele Academiei Române a subliniat că „niciun arheolog nu poate garanta caracterul exhaustiv, absolut al cercetarilor”.