Economic

Noi amânări la contractele de energie electrică. Prevederile noului ordin al ANRE

Noi amânări la contractele de energie electrică. Prevederile noului ordin al ANRE

Românii care nu și-au încheiat contracte noi la curentul electric după liberalizarea pieței energiei electrice, începând cu 1 ianuarie 2021, mai au un termen de grație de aproape 6 luni.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit, din nou, cu încă 3 luni, perioada în care consumatorii casnici de energie electrică îşi pot alege o oferă în piaţa concurenţială de la furnizorul lor.

ANRE a operat deja o amânare, pentru 30 martie, iar printr-un nou proiect de ordin a extins-o până pe 30 iunie.

Amânarea impusă de ANRE nu rezolvă însă problema clienților care vor să-și schimbe FURNIZORUL, nu doar contractul.

Potrivit reglementării, abonații care până la 1 ianuarie nu au optat pentru una dintre ofertele concurențiale trec automat pe tariful universal, maio mare,  cu posibilitatea de a-și recupera diferența față de prețul concurențial doar dacă, până pe data de 30 iunie, aleg un contract de acest tip, oferit de același furnizor.

Românii nu sunt interesați să-și schimbe furnizorul

ANRE mai arată că, din cei aproximativ 5.700.000 de clienţi casnici, care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului trecut, foarte puțini au fost interesaţi de alegerea unei oferte pe piaţa concurenţială de energie electrică, iar cei care au exprimat interes în acest sens s-au confruntat cu dificultăţi atât privind analiza ofertelor din piaţa, cât şi în ceea ce priveşte contactarea potenţialilor furnizori.

Noul ordin al ANRE vine după ce ministrul energiei, Virgil Popescu, a criticat varianta inițială, de prelungire a termenului până la 31 martie, afirmând că este nerealist.

Potrivit analizelor făcute în presa economică, pe toată perioada în care ar fi trebui să pregătească și să informeze asupra schimbărilor ce vor urma pe piața energiei, ANRE a netransparent și, în mode evient, părtinitor marilor furnizorii de ultimă instanță și nefavorabil consumatorilor casnici.