Actual Lifestyle

Noi informații despre sicriele de plumb ascunse sub podeaua Catedralei Notre Dame

Noi informații despre sicriele de plumb ascunse sub podeaua Catedralei Notre Dame
sciencealert.com

În anul 2019, incendiul care aproape a distrus Catedrala Notre Dame a dus la descoperirea a două misterioase sicrie de plumb ascunse sub podeaua acesteia.

FOTO sciencealert.com

Informații furnizate recent

Iar la începutul anului 2022, sarcofagele au fost dezgropate în timpul unei săpături efectuate de Institutul Național de Arheologie din Franța, INRAP , dar ce s-a găsit în interior a fost anunțat abia recent.

Astfel, din cenușă și moloz, echipa a scos acum la lumină două cadavre. Este vorba despre un tânăr nobil și un preot de elită, potrivit jurnalistului Kim Willsher de la The Guradian.

Ceea ce confirmă cele afirmate de jurnalist este, în cazul preotului, o placă de alamă de pe sicriul acestuia confirmă că trupul aparține unui fost lider religios al Notre Dame, pe nume Antoine de la Porte, care a murit în 1710, la vârsta de 83 de ani.

Antoine de la Porte a ajutat la reamenajarea faimoasei catedrale, de aceea a fost o figură destul de respectată în timpul său, în memoria lui existând chiar și un tablou în Luvru.

„Le Cavalier”

Proprietarul celuilalt corp este mai mult un mister. Bărbatul, fără nume, pare să fi murit între 25 și 40 de ani și, evident, a fost important având în vedere înmormântarea sa proeminentă. Oasele lui vorbesc despre o viață petrecută călare, așa că cercetătorii l-au poreclit „Le Cavalier”, adică călărețul.

Pentru a supraveghea deschiderea sicrielor, acolo a fost Eric Crubézy, un antropolog biologic la Universitatea Toulouse III din Franța. Acesta a declarat că corpul lui “Le Cavalier” era în stare generală proastă. Majoritatea dinților i se pierduseră și oasele prezentau semne de rănire. Felul în care craniul îi fusese tăiat și pieptul i s-a deschis pentru a fi îmbălsămat a fost aparent o practică obișnuită în înmormântarea nobilimii.

Dar, unele aspecte ale scheletului bărbatului l-au determinat pe Crubézy să suspecteze că ar fi putut chiar să fi murit din cauza meningită cronică, provocată de tuberculoză.

“Le Cavalier”, în comparație cu Antoine de la Porte

În acest context, Crubézy a declarat că „ar fi avut un sfârșit de viață dificil”.

În timp, trupul său aproape a devenit modelat în sicriu. Nu a mai rămas țesut organic, fiind acoperit doar cu resturile de frunze și flori, cu care a fost îngropat.

În comparație, Antoine de la Porte arăta mult mai sănătos când a murit. Chiar și la vârsta de 83 de ani, dinții marelui preot par să fi fost în stare excelentă.

„Erau remarcabile pentru vârsta lui. Vedem asta foarte rar, dar clar și-a curățat dinții și a avut grijă de ei”, a declarat Crubézy.

Semne de boală

Potrivit lui Crubézy, singurul semn real de boală care ieșea în evidență pe corpul bătrânului a fost degetul mare de la picior. Părea că a fost lovit de gută. Aceasta este o boală artritică care este adesea asociată cu regalitate, care se complace excesiv cu carne, fructe de mare sau alcool.

Cercetările continuă

În continuare, cercetătorii de la INRAP plănuiesc să analizeze cele două corpuri în detaliu pentru a înțelege mai bine cine erau acești bărbați și cum au trăit acești ani în urmă.

Totuși, în activiatea lor de cercetare, oamenii de știință trebuie să țină cont de  legislația franceză, potrivit căreia cadavrele găsite în sicrie nu sunt artefacte arheologice, ci sunt rămășițe umane, care trebuie tratate cu respect, scrie sciencealert.com.