Actual

Noi informațiii în cazul „azilele groazei”. De ce girează statul asemenea practici inumane

sursă foto:Ziarul de Bacău
FOTO: Ziarul de Bacău

Scandalul „azilele groazei” relevă condițiile inumane în care au fost ținuți seniorii României. Pe lângă faptul că autoritățile, fie n-au știut sau au închis ochii în fața neregulilor, în ultimii 30 de ani nu au construit niciun cămin de bătrâni preferând în schimb externalizarea acestor servicii, iar rezultatul l-a văzut o țară întreagă.

Demisiile celor doi miniștrii nu vor șterge cu buretele ororile la care au fost supuși bătrânii „ vinovați” de faptul că vârsta și-a pus amprenta asupra lor.

Cât costă întreținerea seniorilor în căminele de stat

De la debutul acestui scandal s-a tot vorbit despre probleme din sistem, însă, prea puțin despre cât costă de fapt un loc de cazare în căminele de bătrâni.

Suma înaintată de sindicaliștii din asistență, pentru întreținerea unui singur senior este de 10.000 de lei, mult prea mare pentru majoritate dintre noi. Dar, chiar și cu aceste sume exorbitante azilele de stat și cele private acoperă doar 50% din necesar.

”Niciunul dintre aparținători nu s-a plâns de condițiile din azilurile private, pentru că alternativa era să-și ia rudele acasă, lucru pe care nu și-l puteau permite. Fără normative emise de către guvernanți, patronii acestora au mers pe profit maxim și cheltuieli minime”, a declarat Sorin Cristian Stan, președintele Federației Columna.

Aceslași Cristian Stan evidențiază faptul că locurile la stat sunt extrem de limitate. La mijloc ar fi vorba de o politică de grup infracțional care acționează în așa fel încât statul să nu construiască azile ci, să delege serviciile unor firme „specializate”. De asemenea, liderul sindical a mai explicat de ce nu există cămine de copii.

”De ce nu există cămine de copii? Pentru că aceștia nu au pensie și nici apartamente. În condițiile care sunt astăzi la căminele de stat, fără 10.000 de lei pe lună nu poți întreține un bătrân. Astfel, bătrânii dau la privați toată pensia sau dau casa, așa cum se întâmplă și în străinătate”.

De ce nu face statul nimic

Problema azilelor politice a ajuns în opinia publică datorită faptului că vecinii nu-și doresc ca în preajma locuinșelor lor să existe astffel de azile care adăpostesc persoane în vârsta care nu sunt în deplinătatea facultăților mintale.

Pe de altă parte, precizează Stan, rudele anumitor bătrâni girează astfel de comportamente inumane in cauza posibilităților de ai lua acasă și a-i întreține corespunzător.

„Păi și ce facem? Îi punem în câmp? Ați văzut vreo reclamație de la vreun aparținător că nu a fost părintele îngrijit?  Nu. De ce? Pentru că nu mai au unde să-i ducă. Și, dacă se ceartă cu patronul ăla de acolo, nu-i mai primește. Pentru că e criză de locuri și la privat, tocmai de aceea este o afacere.

Dacă vrei să faci bani, faci un azil, dar cu un normativ de personal care nu are nicio legătură cu realitatea, adică fără asistent medical, fără psiholog, care la stat există. La un azil de stat cu 30 de bătrâni sunt 5 asistenți medicali care lucrează în tură, psiholog, trei bucătari, dietetician și 12 infirmiere.

La privat nu, că ei vor să facă bani. Pentru azilele private nu există normative și nici până în acest moment nu s-au elaborat, pentru că nu au avut timp ONG-urile să vină la consultări. În plus, mai există și foarte multe aziluri fantomă, neautorizate, care nu plătesc niciun fel de taxe”, a mai spus Sorin Cristian Stan.

Soluția propusă de sindicaliștii din asistență socială

Reprezentanții sindicatelor din sistem nu au ce să-și reproșee dat fiind faptul, spun ei, au avertizat autoritățile că externalizarea serviciilor de asistență socială va da curs unor astfel de fenomene. Soluția, adaugă aceștia, ar fi ca statul să ridice cât mai multe cămine și, totodată, să inițieze proiecte în care să se implice și comunitățile locale.

”Fiecare primărie a unui oraș cu cel puțin 20.000 de locuitori ar trebui să facă cel puțin un azil cu 20 de locuri. Sunt convins că și comunitatea ar contribui financiar la astfel de proiecte, în cazul în care s-ar face o chetă publică. Și ar trebui ca, prin legislație, să se permită și în căminele de stat folosirea măcar a pensiilor acestor bătrâni, tocmai pentru a le asigura condiții.

Dacă nu se face nimic, fenomenul se va agrava, pentru că, să nu uităm, urmează să îmbătrânească >, care sunt foarte mulți și vor dezechilibra sistemul de asistență socială”, a conchis Sorin Cristian Stan, președintele Federației Columna, citat de România TV.