Lifestyle

Noi precizări. Când ai voie să nu porți masca de protecție

Oamenii refolosesc mastile de unica folosinta

Noi precizări. Când ai voie să nu porți masca de protecție conform modificărilor aduse ordinului de ministru cu privire la instituirea stării de alertă în România.

După criticile premierului Orban la adresa președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și a lui Victor Ponta s-au introdus modificări la ordinul de ministru cu privire la starea de alertă și, mai exact, la purtatul măștii de protecție.

 

Când ai voie să nu porți masca de protecție

 

Este modificată partea cu vorbitul în public. Sunt exceptați de la reguli cei care stau la distanță de trei metri unul față de altul și nu sunt mai mult de 16 persoane în sală.

Pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și a autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor.

Excepțiile pentru purtarea măștilor ar putea avea angajatul care e singur în birou, o persoană care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, oamenii care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, prezentatorii TV și invitații lor, cu respectarea distanței, vorbitorii în public în spații interioare cu condiția respectării a trei metri distanță, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 în incintă și copii cu vârsta mai mică de cinci ani.

O altă precizare importantă este că doctorul de Medicină a Muncii are obligația monitorizării stării de sănătate a angajaților și va face instruirea lor în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă. El va realiza o evaluare a riscului pentru a decide dacă sunt și alte zone unde nu e obligatorie masca.

Iar triajul epidemiologic se va face în altfel de condiții. Astfel, măsurarea temperaturii prin termometru non-contact nu trebuie să depășească 37,3 și observarea semnelor și simptomelor respiratorii de tipul tusei și strănutului frecvent.