Economic

Noi scumpiri de la 1 ianuarie 2024. Ce produse sunt vizate 

Scumpiri Sursa foto Monden.ro
Sursa foto Monden.ro

Chiar din prima zi a anului viitor, 1 ianuarie 2024, prețul la carburanți, tutun și alcool ar urma să se majoreze. Scopul acestei scumpiri la produse ar fi acoperirea unei gaura din buget.

De asemenea, nici băuturile ce conțin mult zahăr nu vor fi scutite de majorări. Astfel, românii ar urma să scoată din buzunar mai mulți bani pentru combustibil. Prețul carburantului ar urma să crească cu 14%, cu rata inflației.

Scumpiri la combustibil

Mai exact, românii pot plăti cu 30 de bani mai mult pentru fiecare litru de benzină, motorină sau GPL. Trebuie menționat faptul că acest lucru depinde de marja de profit, dar și de prețul materiei prime, conform antena3.ro.

Cei care doresc să își facă plinul la mașină după 1 ianuarie va plăti cu 15 lei mai mult.  În cazul tutunului și al băuturilor alcoolice, vor exista majorări de 10%.

Există posibilitatea ca pentru băuturile cu mult zahăr românii să scoată din buzunar cu până la 25% mai mulți bani. Acest lucru se întâmplă din cauza taxei pe zahăr. În acest fel, Guvernul va modifica conținutul băuturilor cu foarte mult zahăr.

„În primul rând, considerăm introducerea unei noi taxe, la doar șase luni distanță de când TVA-ul a fost crescut doar pentru categoria de băuturi răcoritoare, de la 9 la 19%, discriminatorie pentru sectorul nostru”, a transmis Alice Nichita, reprezentanta Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare.

Aceasta a spus că băuturile răcoritoare reprezintă 3% din aportul mediu zilnic de calorii al unei persoane. Alice Nechita a transmis faptul că această majorare a taxei pe zahăr va duce la scăderea pieței, dar și la încasări mai mici la bugetul statului.

„Efectele se vor simți în primul rând la raft și în buzunarul consumatorului, pentru că prețul produselor va crește de la 15 până la 25%, ceea ce va conduce la o scădere a pieței  și, bineînțeles, la încasări mai mici la bugetul de stat”, a transmis reprezentanta ANBR.

Ce produse vor avea prețuri mai mari

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a transmis faptul că vor exista majorări și în cazul altor produse și servicii.

„În situația cluburilor, dacă TVA-ul nu mai este de 5%, ci 19%, presupun că nu este o nenorocire”,  a transmis Marcel Boloș.

De asemenea, acesta a spus și faptul că prețul panourilor fotovoltaice vor crește. În cazul acestora taxa va crește la 9% la 5%.

„Nu se majorează TVA la alimente si medicamente. Așa rămâne. Este agreat în coaliție. Este pentru protejarea populației. O astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide. Afectăm direct populația prin consumul de alimente și medicamente. În centrul măsurilor a fost să protejăm oamenii și mediul de afaceri. Nu va exista cota de TVA peste 19%. Noi suntem printre puținele țări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA”, a declarat oficialul român.