Social

Luna noiembrie vine cu schimbări! Sunt pregătiți românii pentru noile măsuri fiscale

măsuri fiscale Sursa foto: e-guvernare
Sursa foto: e-guvernare

Sunt noi măsuri fiscale de la 1 noiembrie 2023. Acestea intră în vigoare în două etape, la 1 noiembrie 2023 și 1 ianuarie 2024. Ele au scop atât creșterea veniturilor la bugetul de stat, cât și reformarea sistemului fiscal pentru a aduce mai multă echitate. 

Din 1 noiembrie 2023, IT-iștii vor fi supuși unor schimbări fiscale semnificative. Aceștia vor plăti impozit pe venit pentru suma care depășește salariul de 10.000 lei brut.

 De asemenea, se elimină scutirea CASS pentru angajații din construcții și agricultură. IT-iștii vor fi scutiți de cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat (cota 4,75%). Dar numai în limita unui salariu brut de 10.000 lei.

O altă schimbare importantă se referă la plățile și încasările în numerar. 

Persoanele juridice pot face încasări cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o altă persoană juridică. De asemenea, pot face plăți către alte persoane juridice în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei pe zi. Pentru plățile între o persoană juridică și o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către sau de la o persoană.

Una dintre modificările majore este suma maximă de bani pe care o firmă o poate păstra în „casă.” Conform noilor prevederi, sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăși plafonul de 50.000 de lei la sfârșitul fiecărei zile. Această măsură are ca scop reducerea evaziunii fiscale și stimularea utilizării canalelor financiare legale, potrivit PlayTech.