Social

Noile măsuri de restricție în România. Arafat: „Trecerea prin boală va fi valabilă 180 de zile”

92,8% din decesele înregistrate au survenit la persoane nevaccinate

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a anunțat, după ședința de guvern, noile măsuri de restricții valabile pentru România. Cea mai importantă modificare este pentru cei care au trecut deja prin boală.

„Poate cea mai importantă modificare este pentru cei care au trecut prin boală (n.r. – Covid-19). Până acum, noi am mers pe un interval între 14 şi 19 zile. Urmează să fie modificat de la 14 la 180 de zile tocmai pentru a fi în concordanţă cu OUG despre certificatul digital şi abordarea europeană.

Trecerea prin boală va fi valabilă 180 de zile

În rest s-au mai făcut mici modificări şi am să dau exemple. La organizarea şi desfăşurarea activităţii instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii speciale destinate activităţilor cultural-artistice în aer liber, se permite partipare spectatorilor până la 1.000 de locuri pe scaune,  potrivit evz.ro.

La organizarea evenimentelor private (nunţi, botezuri), suprafaţa ajunge de la patru la doi metri/persoană

La organizarea evenimentelor private (nunţi, botezuri), suprafaţa ajunge de la patru la doi metri/persoană, pentru a fi toate la fel. Avem la unele doi metri, la altele patru… Acum vor fi doi metri la toate.

La organizarea meselor festive, din noi doi metri în loc de patru. La locurile de joacă pentru copii nu se va mai solicita ca însoţitorii să fie vaccinaţi. Cam astea sunt modificările principale care au fost implementate. Plus, la exterior, la restaurante, nu mai este regulă de 6 persoane la masă. Deci se elimină această regulă din momentul în care este eliminată şi în interior. Cam astea sunt modificările pe starea de alertă.

La acest moment, varianta Delta este în creşterea ca preponderenţă în toată lumea, nu doar în România. În unele zone

La noi, din fericire, încă suntem într-o situaţie foarte bună la acest moment, dar prin mersul în alte ţări în care varianta Delta e prezentă, este posibil să fie o creştere a cazurilor pe linia Delta. Pentru data de 1 august nu vă pot spune acum ce măsuri vom lua”, a declarat Raed Arafat.

În contextul tulpinei Delta a coronavirusului, autoritățile sanitare din România nu vor impune noi măsuri restrictive în acest moment, a anunțat Klaus Iohannis. Șeful statului a subliniat că pentru a împiedica răspândirea infecțiilor cu noua tulpină și revenirea pandemiei este nevoie ca populația să se vaccineze.

„Sincer, nu cred că măsurile restrictive trebuie impuse acum, dar vaccinarea da. Am trecut printr-un an și jumătate de pandemie. Repet, ieșirea din pandemie și prevenirea revenirii pandemiei stau în vaccinare. La noi vaccinarea este posibilă, vaccinul e disponibil fără programare, fără birocrație, recomand fiecărui român să se vaccineze dacă nu vrea să ajungă la spital. Atât de simplu e”, a spus președintele Klaus Iohannis.