Sănătate

Noua boală, „variola maimuței”, se extinde în Europa. În două țări s-a declanșat alerta națională

Noua boală, „variola maimuței”, se extinde în Europa. În două țări s-a declanșat alerta națională
romaniatv.net

În cursul zilei de azi, 18.05.2022, Spania şi Portugalia au anunţat, după Marea Britanie,  că au identificat, la rândul lor, aproximativ 30 de cazuri suspecte sau confirmate de “variola maimuţei”, o boală rară în Europa, informează AFP.

Zeci de cazuri de “variola maimuței” au fost depistate în Spania, Portugalia și Marea Britanie. Europa începe să fie îngrozită

Marți, 17.05.2022, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de “variola maimuţei” depistate în această ţară de la începutul lunii mai 2022, în special în comunitatea de homosexuali, citează stiripesurse.ro

Într-un comunicat de presă, Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia a declarat că boala virală în discuție, respectiv „monkeypox”, boală endemică în Africa de Vest, a fost detectată recent în Portugalia la „peste 20 de cazuri suspecte (…) în regiunea de vest a Lisabonei , din care 5 cazuri au fost confirmate”.

„Aceste cazuri, majoritatea tineri, toţi bărbaţi, prezentau leziuni ulceroase”, a precizat autoritatea sanitară.

Ministerul Sănătăţii din Spania a declarat că la nivelul țării au fost identificate 8 cazuri suspecte, care au fost raportate şi „nu au fost încă confirmate” prin teste.

Autorităţile spaniole şi portugheze, care au declanşat alertă naţională de sănătate, declară că această boală rară nu este foarte contagioasă de la om la om, nu are tratament şi, în general, se vindecă de la sine.

La om, “variola maimutei” prezintă ca simptome urmatoarele: dureri de mușchi, dureri de spate, febra, dureri de cap, ganglioni limfatici și stare generală de epuizare.

De asemenea, la nivelul pielii pot să apară erupţii cutanate, care debutează inițial pe față, apoi se extind pe restul corpului.

Potrivit Agenţiei Britanice de Securitate (UKHSA), până în prezent, începând cu data de 06.05.2022, în Marea Britanie, au fost identificate 7 cazuri, dintre care 4 cazuri la persoane identificate drept „homosexuali, bisexuali sau bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi”.

Cu excepţia primului caz (în care persoana infectată călătorise recent în Nigeria), pacienţii au fost infectaţi în Marea Britanie, acest lucru stârnind temeri în ceea ce privește o transmitere comunitară.

Reamintim faptul că „variola maimuței” este o infecție virală, destul de rar întâlnită, dar care se poate răspândi si la om. Aceasta face parte din aceeași familie virală cu variola, iar în secolul trecut a generat moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!