Lifestyle

Nouă contoversă în cazul ursului ucis. Ce sumă a plătit prințul Josef pentru a vâna legal în România

Nouă contoversă în cazul ursului ucis. Ce sumă a plătit prințul Josef pentru a vâna legal în România

După ce prințul Josef – Emanuel de Liechtenstein a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România, Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a declarat că a fost declanşată o anchetă.

Prințul și-a fundamentat gestul printr-o derogare oferită de Ministerul român al Mediului, pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna. În acest sens, o petiţie online a fost iniţiată către Ministerul Mediului pentru a fi stopată vânătoarea de trofee.

Șeful Gărzii de Mediu: Vrem să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv

„Vrem să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv”, a declarat șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, adăugând: ”Vrem să nu mai avem niciun astfel de incident”. El a susţinut că în documente se vorbeşte foarte muşt despre un exemplar de urs şi doar într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui. El a admis că se poate ajunge la un dosar pena”l, potrivit News.ro.

„La nivelul Gărzii de Mediu, încă din 29, am declanşat o anchetă, avem deja oameni în teren, luăm la evaluat trofeul, modul în care a fost făcută de fapt evaluarea trofeului, am luat toate hârtiile care au stat la bază, le cercetăm, avem echipa în teren care vrea să stabilească ce anume a fost împuşcat, ce trebuia să fie împuşcat de facto şi toate documentele astea vor constitui un dosar care foarte probabil va merge către alte organe de cercetare. Vrem să nu mai avem astfel de incidente. Trebuie să vedem dacă evaluarea este făcută corect sau incorect, avem o pagubă în momentul respectiv dacă noi constatăm că evaluarea a fost făcută incorect şi vrem să mergem înainte cu Poliţia Română, să investigăm cazul respectiv şi să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv şi dacă documentele au fost întocmite corect, dacă de la primele sesizări au fost făcute pentru ursoaică sau pentru un urs. în documente se vorbeşte foarte mult de un exemplar de urs şi doar într-un singur loc e specificat ”ursoaică cu pui” şi vrem să vedem dacă declaraţiile celor care au făcut sesizările vizând pagubele făcute de ursoaică sunt reale sau nu se confirmă”, a precizat şeful Gărzii d eMediu Octavian Berceanu.

Urs trofeu numit „de aur” de vânători, ucis de un prinț

„Vrem să stopăm orice incident similar în viitor, care ne face de ruşine în cazul acesta trebuie să cercetăm punct cu punct ce s-a întâmplat împreună cu alte instituţii ale statului”, a adăugat el.

Organizaţiile Agent Green şi VGT (Austria) au condamnat, printr-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee,

„Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a-l împuşca. Prinţul şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna. Dar în realitate, Prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor”, se arată în comunicatul organizaţiilor de mediu din Austria.

Josef – Emanuel de Liechtenstein fi plătit 7.000 de euro pentru a vâna legal un urs în România. Însă n-ar fi împușcat o ursoaică problemă, pentru care se primise aprobare de vânătoare, ci un urs trofeu numit „de aur” de vânători.

Acuzațiile sunt aduse de investigatorii unei organizații de mediu care spun că victimă a căzut Arthur, un urs monitorizat, considerat unul dintre cei mai frumoși din România. Garda de Mediu s-a sesizat și a început verificările.