Lifestyle

Noua ediție a Spotlight Heritage Timișoara: Festivalul Culturii Române din Polonia

Spotlight Heritage Timişoara,
sursă foto Twitter

Înaintea Festivalului Culturii Române ce va avea loc la Cracovia, Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o expoziție intitulată „Timișoara – patrimoniul sub reflectoare/ Spotlight Heritage Timișoara” care va fi prezentată la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia în perioada 21 aprilie – 31 mai.

Expoziția a fost prezentată inițial la Varșovia, cu sprijinul Ambasadei României în Polonia, și ulterior la Poznań. Aceasta are ca scop prezentarea patrimoniului construit și a poveștilor orașului Timișoara, care a primit în acest an titlul de Capitală Europeană a Culturii, publicului polonez. Proiectul a fost inițiat în 2016 de către Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și este inclus în Programul Cultural oficial Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Cultura română prezentată în cadrul expoziției poloneze

Poveștile patrimoniului cultural și istoric se împletesc cu cele personale ale locuitorilor, atât de ieri, cât și de azi, și sunt prezentate într-un format digital, alături de patrimoniul imaterial prezent în romane, amintiri și istoria orală. În fiecare an, se organizează itinerarii digitale și fizice prin cartierele istorice ale Timișoarei, pentru a dezvălui poveștile orașului printr-un larg evantai de activități.

Printre acestea se numără o expoziție muzeală, expoziții stradale, un site web (https://spotlight-timisoara.eu/), o aplicație mobilă „Spotlight Heritage Timișoara”, o aplicație de realitate augmentată, demonstrații de realitate virtuală, spectacole de teatru și dans stradal, evenimente și instalații digitale, tururi ghidate și virtuale, atât în Timișoara, cât și în străinătate.

În 2022, la gala Romanian PR Award, cea mai importantă competiție națională de recunoaștere a excelenței în domeniul promovării, proiectul a fost premiat cu Aurul în Excelență pentru secțiunea „Comunicarea în sectorul public” și a primit distincția specială PR Innovator of the Year.

Proiectul „Patrimoniul sub reflectoare”

Proiectul „Patrimoniul sub reflectoare” este organizat de Universitatea Politehnică Timișoara, prin Centrul de eLearning, și de Muzeul Național al Banatului, și este cofinanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, și de Consiliul Județean Timiș. La Cracovia, proiectul este prezentat în parteneriat cu Biblioteca Publică Voievodală și Consulatul Onorific al României din acest oraș.

Prin intermediul acestui proiect, Institutul Cultural Român de la Varșovia își propune să continue să ofere vizibilitate Timișoarei, orașul care deține în 2023 titlul de Capitală Europeană a Culturii, patrimoniului său multietnic și pluriconfesional și spiritului său antreprenorial caracteristic, relatează News.