Actual

Noua lege a pensiilor. Câți bani vor primi românii în funcție de vechimea în muncă

Pensie minimă (sursă foto: stirileprotv.ro)
sursă foto: stirileprotv.ro

Noua lege a pensiilor. Sistemul de pensii va avea parte de anumite modificări. Mulți vârstnici se confruntă cu venituri extrem de mici și nu pot face față cheltuielilor. Sistemul prezintă în acest moment multe inechități, pe care oficialii doresc să le elimine.

Noua lege a pensiilor va schimbare regulile de calculare a pensiei. Seniorii se vor putea bucura de mai mulți bani de la stat. Anii de vechime vor reprezenta un factor important în acest calcul.

Noua lege a pensiilor

Pentru a putea ieși la pensie, românii trebuie să aibă un stagiu de cotizare minim de 15 ani. Pensionarii vor beneficia de o mărire a venitului, în urma aplicării noii formule de calcul. Mai multe persoane vor putea beneficia de pensie la împlinirea stagiului minim de cotizare.

Pensia minimă va fi calculată în funcție de salariul minim brut. Aceasta va reprezenta 40% din acesta. Grație noilor reglementări, pensiei i se va adăuga o majorare de 1%. Pentru fiecare an de muncă realizat, după împlinirea stagiului minim.

Sistemul public de pensii

Guvernul are în vedere o versiune revizuită a legii. Care ar pune mai mult accent pe realizarea unei distincții între lucrătorii care au contribuit la sistemul public de pensii. Este vorba de timp. Cei care au contribuit timp de 10-15 ani și cei care au contribuit mai mult de 15 ani, vor avea o diferență la nivelul pensiei.

„Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la dată intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară” se arată în noua lege a pensiilor.

De asemenea, cetățenii care au depășit stagiul minim de cotizare vor fi incluși în altă categorie. Aceștia vor beneficia de o pensie echivalentă cu 45% din salariul minim. La acest procent se adaugă și câte 1% pentru fiecare an în plus. „Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.” se arată în lege.

Pensia de urmaș

Conform noilor prevederi, pensia pentru limita de vârstă va putea fi cumulată cu cea de urmaș. „Pensia de urmaş se menţine şi, în plus faţă de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie. Este vorba de ajutorul pentru soţul pensionar supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie” se prezintă în actul normativ.

Punctul de pensie

La momentul actual, valoarea pensiei este stabilită, ținând cont de mai mulți factori. Pensia este rezultată prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de cetățean cu valoarea punctului de pensie.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.” au explicat reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice, conform Daily Business .