Actual

Pensionarii vor primi mai mulți bani. Acte necesare pentru recalcularea pensiei

pensii pensionari (Sursă foto: playtech.ro)
Sursă foto: playtech.ro

Pensionarii se confruntă cu venituri extrem de mici. Anumite persoane au parte de o pensie de câteva sute de lei și nu pot face față noilor cheltuieli. Având în vedere actualele costuri ale traiului, oamenii nu își mai permit să cumpere cele necesare. În acest sens, pensionarii vor avea parte de o veste bună în acest an. Recalcularea pensiei va duce venituri mai mari pentru români.

Anumiți cetățeni au ocazia de a cere recalcularea pensiei. Aceștia se vor bucura de sume de bani în plus. Astfel, este vorba de un proces care va aduce câștiguri pensionarilor și venituri mai mari.

Recalcularea pensiei

Pensionarii se confruntă cu venituri destul de mici. Recalcularea pensiei poate reprezenta o oportunitate pentru aceștia de a se bucura de venituri suplimentare. Această oportunitate se adresează unor anumite persoane. Este vorba despre cei care au continuat să lucreze, în urma împlinirii vârstei legale de ieșire la pensie.

Dar, această categorie nu este singura care poate avea acest beneficiu. Mai exact, persoanele care se simt nedreptățite și consideră că drepturile nu le-au fost respectate, pot cere o recalculare.

Drepturile pensionarilor

Așadar, pensionarii pot cere o recalculare atunci când este nevoie ca anumite stagii de cotizare să fie luate în calcul. Mai exact, este vorba despre perioada muncită care nu a fost adăugată la momentul stabilirii pensiei. De asemenea, pensionarii pot alege să depună anumite documente suplimentare la dosar. Dacă acestea influențează cuantumul pensiei, recalcularea trebuie efectuată.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.

Depunerea cererii pentru recalculare

Dacă pensionarul este nemulțumit de banii câștigați, acesta poate realiza o hârtie prin care explică acest lucru. Pensia este recalculată după ce solicitantul depune o cerere cu acest scop. Pensia revizuită va fi plătită începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea. Acest lucru va fi posibil dacă se stabilește că pensionarul are dreptate. Astfel, venitul cetățeanului va crește.

Hotărârea legată de pensia revizuită este pronunțată la mai multe luni după ce a fost depusă cererea. Dar, pensionarii vor primi drepturile retroactiv începând cu prima lună de la depunerea cererii.

Acte necesare

Pentru o recalculare a venitului de la stat, pensionarii trebuie să depună o anumite documente la Casa Teritorială de Pensii de care aparțin. Așadar, pentru recalcularea pensiei este nevoie de cuponul de pensie și carnetul de muncă în original și copie. De asemenea, solicitantul trebuie să aducă la depunerea dosarului buletinul în original și copie. În plus, cetățenii trebuie să depună o cerere scrisă pentru recalcularea pensiei.

Premierul Marcel Ciolacu a evidențiat la începutul acestei luni că sistemul are nevoie de o nouă lege a pensiilor. „Considerăm că este nevoie de o nouă lege a pensiilor şi a devenit o prioritate legislativă pentru grupurile reunite ale PSD şi pentru Ministerul Muncii din acest moment. Mi-aş dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie.” a semnalat șeful Guvernului, conform Pro Tv .