Social

Noua Lege a salarizării. Se anunță creșteri importante pentru angajați

Legea salarizării
sursa foto: arhiva companiei

Legea salarizării din România este în curs de elaborare. Potrivit Ministerului Muncii, în această perioadă se desfășoară discuții cu partenerii sociali pentru a dezbate anumite aspecte legate de această lege.

Procesul de consultare implică federațiile sindicale reprezentative din diverse sectoare ocupationale. Reprezentanții Ministerului Muncii au precizat că s-au propus coeficienți și grile de salarizare, care sunt acum analizate cu atenție. Acest proces de evaluare se desfășoară conform unei metodologii dezvoltate în colaborare cu Banca Mondială. Banca Mondială acționează drepy consultant guvernamental.

Legea salarizării este considerată un element crucial în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform declarațiilor oficialilor ministerului.

Legea salarizării din România este în curs de elaborare

„Legea salarizării este un jalon foarte important în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Jalonul 420 – care trebuie să fie îndeplinit de către România. Din acest motiv, MMSS este în contact permanent și cu reprezentanții Comisiei Europene.

Întregul demers de realizare a noii legi a salarizării a fost și rămâne unul transparent, deschis. Obiectivele principale sunt eliminarea inechitățior din sistem și stimularea performanței. MMSS va analiza și discuta în continuare cu partenerii sociali proiectul de act normativ privind noua lege înainte de a fi pus în transparență decizională”, au declarat oficialii Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a avut vești bune pentru angajații din sectorul public. Ea a anunțat că, odată cu implementarea noii legi a salarizării, niciun venit din România nu va fi redus.

„Pot să vă asigur de un lucru, că nu o să avem scăderi fiindcă ideea acestei legi este de a veni cu venituri care să asigure pentru toate categoriile de angajați de la stat venituri decente și echitate”, a susținut oficialul.

Un aspect esențial este că noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor. Chiar dacă guvernul precedent anunțase că această lege va fi finalizată în primăvara acestui an, conform dailybusiness.ro.

Cui îi crește salariul

Categoriile de salariați care ar putea beneficia de creșteri salariale odată cu aplicarea noii legi includ specialiștii IT, profesorii și personalul medical.

„Pentru administrația publică locală vom avea o grilă flexibilă și o componentă care ține de performanță pentru că ne dorim că și în sistemul public să creștem nivelul de performanță, să nu fie suficient să intri în sistem, să fii plătit de statul român și să crești profesional datorită faptului că ai rămas în sistem”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Pentru personalul medical, creșteri salariale sunt așteptate pentru asistenții medicali, personalul auxiliar și cei din categoria TESA. De asemenea, angajații care efectuează gărzi vor primi o remunerație mai mare. În plus, performanța acestora va fi evaluată pe baza numărului de servicii medicale prestate, potrivit dailybusiness.