Economic

Noua “listă a ruşinii” urmează să fie publicată de către ANAF

Lista datornici ANAF -capital.ro
capital.ro

În această lună, ANAF va publica “lista ruşinii” , care cuprinde companiile cu datorii.

La ce perioadă se referă “lista ruşinii” care urmează să fie publicată de ANAF în luna iulie 2022

Conform legislaţiei specifice în vigoare aplicabile, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va publica în această lună (iulie 2022) lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în Trimestrul al doilea al acestui an.

În consecintă, în “lista ruşinii” sunt incluse firmele/ companiile care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în trimestrul al doilea al anului în curs, 2022, potrivit zf.ro

”Lista ruşinii” este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.

Obligaţiile fiscale pentru T2 2022 sunt aferente perioadei aprilie – iunie 2022. În cadrul listei sunt incluse doar firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus.

Ordinului Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, regelmentează faptul că aceste obligaţii fiscale trebuiau plătite.

Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect, conform site-ului ANAF.

Sunt publicate obligaţiile fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:
a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori

ANAF va efectua modificări “în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”.

Când a fost publicată lista anterioară a „rușinii”

Precizăm că în cursul lunii aprilie a acestui an Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat lista persoanelor juridice care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în trimestrul unu al anului 2022.

Noua “listă a rușinii” poate fi consultată de cei interesați pe site-ul https://www.anaf.ro/restante/.