Social

Noua variantă a coronavirusului provoacă panică în rândul autorităților. Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății au propuneri diferite

Noua variantă a coronavirusului provoacă panică în rândul autorităților. Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății au propuneri diferite

Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să suspende legăturile aeriene cu ţările în care a fost identificată noua variantă B.1.1.529 a coronavirusului SARS-CoV-2, a propus, vineri, Comisia Europeană, informează Reuters.

Cu toate că Comisia a recomandat acest lucru, deciziile privind restricţii de călătorie sunt luate individual de guvernele celor 27 de state UE, dar ea ar permite o mai bună coordonare, a explicat Bruxellesul.

„Dorim să avem instituite măsuri rapide, coordonate şi coerente pentru că vrem să evităm breşe prin care această variantă să îşi găsească drum spre Europa”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar, într-un briefing de presă.

„Aşadar, acesta este motivul pentru care la reuniunea de la începutul după-amiezii vom discuta cu toate statele membre despre introducerea de măsuri cât mai curând posibil”, a adăugat el.

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă.

Este nevoie de o abordare științifică și bazată pe riscuri

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat vineri țările împotriva impunerii în grabă a restricțiilor de călătorie legate de noua variantă B.1.1.529 a COVID-19, spunând că ar trebui să adopte o „abordare științifică și bazată pe riscuri”.

O reuniune cu ușile închise a experților de la Geneva, convocată de OMS, a început la prânz (1100 GMT) pentru a evalua noua variantă COVID-19 B.1.1.529 și pentru a o desemna fie ca variantă de interes, fie ca variantă îngrijorătoare, a declarat purtătorul de cuvânt Christian Lindmeier.

Autoritățile globale s-au alarmat vineri la o nouă variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud. UE și Marea Britanie sunt printre cei care au înăsprit controalele la frontieră, în timp ce oamenii de știință căutau să afle dacă mutația este rezistentă la vaccin. L1N2SH089

„În acest moment, punerea în aplicare a măsurilor de călătorie este avertizată”, a declarat Lindmeier într-un briefing ONU la Geneva. „OMS recomandă țărilor să continue să aplice o abordare științifică și bazată pe riscuri atunci când pun în aplicare măsuri de călătorie”.

Ar dura câteva săptămâni pentru a determina transmisibilitatea variantei și eficacitatea vaccinurilor și a terapiei împotriva acesteia, a spus el, menționând că până acum au fost raportate 100 de secvențe ale variantei.