Actual

Noul model de calcul al pensiilor. Se vor mări cu 14% de anul viitor

studiile superioare Pensie Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto Playtech.ro

Noul model de calcul al pensiilor. Sistemul din țara noastră are nevoie de schimbări. Anumiți pensionari se confruntă cu venituri extrem de mici și nu pot face față costurilor ridicate de trai. De asemenea, având în vedere actualele prețuri pentru lucruri necesare, oamenii sunt în situația în care nu se mai ajung cu banii de la o lună la alta.

Sistemul de pensii din țara noastră vine cu anumite inechități. Astfel, cetățenii au nevoie de venituri mai mari pentru a face față acestei perioade.

Noul model de calcul al pensiilor

Vârstnicii se vor bucura de venituri mai mari de la începutul anului viitor. Unele pensii vor crește chiar cu 14%. Guvernul lucrează acum la implementarea unei noi legi a pensiilor, ce va aduce schimbări pentru cetățeni. Un proiect de lege în acest sens a fost deja schițat de Ministerul Muncii.

În momentul de față, se află în discuții trei variante de formule de calcul. Dar, rezultatele acestor propuneri sunt promițătoare. Pensionarii vor avea parte de anul viitor de pensii mult mai mari.

Bonusuri pentru pensionari

Noua lege a pensiei va aduce multe schimbări din punct de vedere al sistemului, a formulei de calcul și respectiv a venitului care ajunge la fiecare pensionar. În acest sens, oficialii din Guvern se ghidează după criterii clare. Aceștia doresc că vechimea și valoarea contribuției la stat să conteze cel mai mult.

Astfel, oamenii vor primi înapoi banii pe care i-au oferit la sistemul public până acum. Dar, mai există o propunere. Românii care au mai mult de 25 de ani de vechime în muncă vor primi bonusuri din partea statului.

Sistemul public de pensii

Ministerul Muncii lucrează în prezent la propunerea care ar modifica sistemul public de pensii. Algoritmul de calcul al tuturor pensiilor are acum trei noi opțiuni.

Prima variantă se bazează pe o formulă în care contează vechimea și sumele pe care fiecare român le-a dat la bugetul de stat. Aceasta este cea care se apropie cel mai mult de cerințele Comisiei Europene. Angajații care contribuie mai mult decât suma necesară ar putea primi stimulente anuale. Persoanele cu peste 36 de ani de vechime, de exemplu, ar urma să primească un punct de pensie anual.

Varianta 1

Noul model de calcul al pensiilor. Valoarea punctului de referință este de 71 de lei. În această variantă de calcul a pensiei, se are în vedere contribuția la stat și vechimea în muncă. Dacă stagiul de cotizare este de peste 25 de ani, oamenilor li se adaugă o,25 sau 0,5 puncte vechime anual , în primii 5 ani. Dacă vorbim de o contribuție de 25- 36 de ani vechime, pensionarii vor avea în plus 0,50 sau 0,75 puncte pentru următorii ani. La o vechime de peste 36 de ani, se adaugă un punct de pensie în fiecare an.

Formula este necesară „mai ales pentru pensionarii care au contribuit la sistemul public de pensii de peste 25 de ani și au în acest moment indemnizația minimă socială.” se arată în proiectul de lege.

Variantele alternative

Noul model de calcul al pensiilor. A doua variantă prevede un calcul simplu. Valoarea punctului de pensie, adică 71 de lei, este înmulțită cu numărul de puncte realizate de pensionar.

Cea de-a treia formulă are în vedere mai multe componente. Aceasta ia în considerare contribuția la stat, vechimea și un indice variabil. Mai exact, în acest caz, punctul de pensie va reprezenta un procent din salariul mediu brut, conform Protv.