Social

Nu avem bani de pensii! „Este imposibil să găsești atâția bani”

Pilonul II de pensii documentul sursa foto ziarul unirea
sursa foto arhiva companiei

Legea pensiilor a devenit subiectul principal de dezbatere în ultimele zile, scoțând la iveală provocările financiare ale României. Deși inițial s-a afirmat că nu există resurse pentru a majora pensiile, guvernul a găsit rapid o soluție. Potrivit specialiștilor, nu avem bani de pensii.

Impactul bugetar al Legii pensiilor se ridică la peste 55 de miliarde de lei, generând o creștere a cheltuielilor cu pensiile publice de 30 de miliarde de lei în anul viitor față de anul curent.

Nu avem bani de pensii

Cristian Păun, profesor universitar, a subliniat dificultatea găsirii unei sume atât de mari într-un interval de timp atât de scurt. El susține că majorarea taxelor și impozitelor ar fi singura opțiune viabilă.

„Este imposibil să găsești atâția bani într-o perioadă atât de scurtă de timp, fără să dezechilibrezi din temelii economia națională. Nu prea există măsuri care să aducă atâția bani la bugetul de stat în afară de o majorare semnificativă de taxe, accize, TVA.”, a susținut acesta.

Legea pensiilor nu este sustenabilă

Păun a sugerat inevitabilitatea unei majorări a TVA-ului, de la 19% la 25%, ajungând la 27% în 2025. De asemenea, a avertizat că vor fi necesare și alte creșteri de taxe pentru a acoperi deficitul excesiv. Acesta consideră că actualul pachet de pensii ca fiind „mult prea mult și complet nesustenabil.”

Economistul Aurelian Dochia a respins posibilitatea unei majorări de 40% a veniturilor pensionarilor. El a subliniat că guvernul trebuie să abordeze realist problema finanțării și să evite soluții absurde.

„Nu-ți vine să crezi că tot Guvernul își pune problema de unde să vină finanțarea acestor creșteri? Propui un lucru pentru care nu ai calculat înainte finanțarea? Cum poate cineva să-și imagineze o asemenea absurditate? Se discută atâta de digitalizare a ANAF-ului, m-am săturat. De ani de zile se discută despre trecerea pe facturi electronice, toate chestiile astea care s-au făcut și care n-au dus la îmbunătățirea colectării”, a transmis economistul Aurelian Dochia.

Dezbaterea cu privire la proveniența fondurilor pentru majorarea pensiilor rămâne intensă, cu variante propuse și criticate, iar experții atrag atenția că strângerea unei sume atât de semnificative într-un interval atât de scurt este dificilă, dacă nu imposibilă, scrie România Europa Liberă.