Lifestyle

Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului!

Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului!

Arsenie Boca definea cuvintele drept fiinţe vii, capabile să facă treaba la care au fost trimise. În cartea “Învățături ale părintelui Arsenie Boca”, tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoara, aflăm câteva învățături care dau răspunsuri la multe dintre întrebările omului de rând.

Cuvinte interzise. Arsenie Boca, supranumit Sfantul Ardealului, a dezvaluit care sunt cuvintele pe care nu ar trebui sa le rostim vreodata.

În cartea „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”, tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoara, aflăm câteva învățături care dau răspunsuri la multe dintre întrebările omului de rând.

Una dintre problemele abordare este reprezentată de „cuvintele interzise”

În cartea „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”, aflăm că sunt unele cuvinte pe care ar trebui să le evităm pentru că prin folosirea lor, oamenii ar putea fi răniți, iar stima lor de sine ar putea scădea.

„Cuvântul „nebun” este un cuvânt interzis

Nu spune niciodată ASTA! Cine zice fratelui său „nebunule” se pedepseşte cu matca focului. De ce? Fiindcă şi numai simpla alunecare a acestui cuvânt în obrazul unui om este în stare să-i desfigureze fizionomia minţii.

Cuvintele interzise orientează greşit sau dezorientează

Deci, trebuie să fii mai presus de cuvintele oamenilor. Să nu te atingă nici lauda, nici ocara din ele. Cuvintele sunt fiinţe vii, capabile să facă treaba la care au fost trimise. Şi fiindcă sunt fiinţe vii, viaţă din viaţă, pe cel care le-a creat ele-l însoţesc până la judecata de apoi, ca nişte copii ai lui, cu toate consecinţele lor. Mărturisirea lor cu pocăinţă mai poate schimba situaţia. Taina pocăinţei este o judecată milostivă. Aici, ce opreşte aceasta nu mai ajunge la cealaltă.

„Zece porunci are înţelepciunea: de 10 ori să taci şi o dată să vorbeşti şi atunci puţin„, scrie în cartea „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”.

Oamenii nu ar trebui să jignească

Părintele Arsenie Boca se referă la faptul că oamenii nu ar trebui să jignească și dacă pot spune lucruri bune, trebuie să o facă. Atunci când îi zicem unui om, că este urât, prost, rău, nebun nu facem decât să-i facem şi mai mult rău şi să-şi piardă încrederea în sine.

Un copil crescut de părinţi care folosesc un astfel de limbaj asupra copilului fac mult rău, iar micuțul riscă să devină un copil cu probleme. De altfel, de multe ori dacă stăm şi observăm oamenii, îşi schimbă înfăţişarea când vorbesc urât, nu zâmbesc, se încruntă, iar chipul li se schimbă.

Cuvintele de blândeţe pot munta și munţii din loc

De asemenea celor ne spun vorbe rele, nu trebuie să le răspundem la fel, ci doar să le zâmbim, potrivit DcNews.