Actual Lifestyle

O companie aeriană low-cost se retrage de pe patru aeroporturi din România. Care vor fi efectele

O companie aeriană low-cost se retrage de pe patru aeroporturi din România. Care vor fi efectele
Arhiva infoactual.ro

Pentru o perioadă nedeterminată, compania low-cost irlandeză Ryanair a decis să suspende toate rutele regulate operate de pe aeroporturile din Oradea, Sibiu, Suceava și Timișoara.

Astfel:

  • de la Timișoara, Ryanair zboară la Bergamo până în data de 25 martie 2023, când are loc ultima cursă programată.
  • în Oradea, în prezent, Ryanair zboară spre și dinspre aeroporturile Stansted din Londra și Bergamo din apropiere de Milano, însă aceste două rute vor fi suspendate la finalul lunii martie 2023.

Motivul luării unei astfel de decizii

Potrivit unui răspuns oficial transmis Boardingpass, compania afirmă că această decizie a fost luată „din cauza lipsei de opțiuni de stimulare (n.r. subvenții) pe termen lung la aceste aeroporturi”.

Iar, ca urmare a deciziei Ryanair, aeroportul din Oradea rămâne, din nou, doar cu ruta regulată spre București.

În condițiile date, de pe aeroporturile din Suceava și Timișoara, va opera zboruri spre destinații internaționale doar compania Wizz Air, în timp ce de la aeroportul din Sibiu vor opera zboruri pe rute internaționale companiile Austrian Airlines, Lufthansa și Wizz Air.

Ce înseamnă plecarea Ryanair de la Sibiu

Încă de o lună de zile, Ryanair a început să renunţe la rutele de la Sibiu.

În acest sens, directorul AIS, Marius Gîrdea a explicat:„Nu am primit un document, am avut discuţii prin videoconferinţă în care ne-au anunţat (…) Ei mai au trei rute pe care le operează sezonul ăsta de iarnă, adică până la finalul lui martie, când se închid şi acele rute, iar celelalte le-au închis deja de vreo lună jumate – două”.

Plecarea Ryanair de pe AIS înseamnă o pierdere evaluată la 24.000 de pasageri pe perioada verii, când avea maxim de transport la Sibiu.

Astfel, Marius Gîrdea a declarat: „Ne afectează, pentru că în vara asta au avut 9 destinaţii, cu 2 frecvenţe pe săptămână, ceea ce înseamnă 18 zboruri în fiecare săptămână, ceea ce nu e puţin, la nivel de lună, asta înseamnă undeva la 80 de zboruri, la capacitatea lor, dacă punem 150 de pasageri pe sens, adică 300 de pasageri la fiecare aterizare – decolare ori 80 înseamnă 24.000 de pasageri pe lună, în lunile de vară”, citează g4media.ro.

Când a fost fondată compania aeriană Ryanair

Fondat în anul 1985 de irlandezul Thomas Anthony Ryan, Ryanair este o companie aeriană irlandeză de tip low-cost, deținută de Ryanair Holdings plc, cea mai mare din Europa, depășind la numărul de pasageri și profit toate companiile aeriene, inclusiv cele ce nu sunt low-cost.

Ryanair în România

În anul 2014, compania Ryanair a transportat aproximativ 200.000 de pasageri spre și dinspre România. Între martie 2017 și martie 2018 2,9 milioane pasageri au zburat cu Ryanair din/spre România, potrivit wikipedia.org.