Social

O modalitate de a opri tremuratul bolii Parkinson? Inventatoarea este convinsă că da. Video

O modalitate de a opri tremuratul bolii Parkinson? Inventatoarea este convinsă că da. Video

Foarte multe invenții au fost testate direct pe oamenii care le-au creat. Noile idei s-au născut din necesitate. Atunci când există o durere, a ta sau a celor dragi, începi să cauți răspunsuri menite a ajuta. Vrem să găsim modalități sau oameni care pot oferi soluții, inclusiv inovatoare. Și este extraordinar când vezi cu proprii tăi ochi că acestea dau și roade.

Este aceasta o modalitate de a opri tremuratul bolii Parkinson? Inventatoarea este convinsă că da. Video

Un observator ocazional ar putea trece cu ușurință cu vederea mica ”crenguță” de sârmă, agățată deasupra urechii stângi a Sandrei McDonough, inventatoarea unui dispozitiv inedit, care nu este altceva decât un gadget, modern, dar eficient dovedit practic.

Acest ”bețișor”, aparent inofensiv, făcut în casă, confecționat manual, i-a redat, susține ea, vorbirea și mobilitatea pe care le-a pierdut după ce a fost diagnosticată cu boala Parkinson în 2002, înainte de a împlini frumoasa vârstă de 40 de ani.

Incapabilă să vorbească fără să se bâlbâie, să meargă, să conducă sau chiar să rămână stabilă pe picioare, lumea cândva ocupată și plină de viață a Sandrei a fost distrusă imediat de boală, la acea vreme. Diagnosticul primit de ea a fost Parkinson.

După două decenii și după doi ani de efort intensiv zilnic, pentru a dezvolta ea însăși tehnologia, Sandra este convinsă astăzi că invenția sa – numită Eye Guide MC – poate ajuta mii de oameni ca ea, afectați de această boală incurabilă, titrează Daily Mail..

Tremurăturile mele au dispărut, nu mai am probleme de vorbire și am echilibru – toate lucrurile care îmi făceau viața atât de grea,” spune Sandra, 59 de ani, fostă funcționară la un departament de salarizare.

În câteva secunde de la punerea dispozitivului, susține ea, tremurăturile dispar. Teoria din spatele Eye Guide MC este remarcabil de simplă, la fel ca și aspectul său.

Descriere: acesta seamănă cu un pix, al cărui capăt este lipit de un dispozitiv de tip aparat auditiv purtat pe ureche, în timp ce celălalt este așezat în vederea periferică (partea din vedere care ne permite să vedem obiectele din lateral fără a fi nevoie să ne mișcăm ochii sau capul), astfel încât ochiul vede doar vârful acestuia. Acest aspect, susține Sandra, permite creierului să capteze noi semnale de la ochi, care stimulează ganglionii bazali, acea partea creierului responsabilă cu controlul mișcării.

Simptome: tremurături atât de puternice încât bolnavii se chinuie adesea să facă sarcini simple, cum ar fi să țină o cană. De asemenea, aceștia pot experimenta „înghețarea” – o incapacitate temporară și involuntară de a se mișca – ceea ce determina senzația că picioarele ar fi lipite de podea.

În prezent, nu există un tratament pentru Parkinson, iar pacienții iau medicamente pentru a încerca să oprească tremuratul, rigiditatea și problemele de vorbire pe care le provoacă.

Sandra a început să aibă tremurături la degetele de la mâna dreaptă și la piciorul drept în 2001. Dar neurologul la care a fost trimisă s-a îndoit că era vorba de Parkinson, deoarece era încă destul de tânără – doar 38 de ani – și a dat vina pe anxietate. Abia după ce simptomele ei s-au agravat în următoarele 12 luni, s-a confirmat în cele din urmă că avea într-adevăr Parkinson.

Dar poate o bucată mică de sârmă – fără prize sau baterii și fără date din studii clinice care să o susțină – să aibă cu adevărat un impact atât de important asupra acestei boli cu adevărat debilitante?

Peste 100 de persoane au cumpărat, până acum, un Eye Guide MC, dispozitive probate de Sandra, care spune că, după patru ani de montare a dispozitivului și 20 de ani de vizite la neurologi, nu are nevoie de niciun expert medical în echipa sa, pentru a decide dacă pacienții au nevoie de acest gadget.

Ea spune, totodată, că prețul gadgetului reflectă cheltuielile generale de funcționare a unei clinici, pentru testarea persoanelor, precum și procesul de fabricație.

Un studiu clinic cu Universitatea Lincoln a primit, recent, undă verde, pentru testarea pe scară largă a acestui dispozitiv.

În timp ce căutarea unor tratamente mai bune continuă, Sandra este hotărâtă să încerce a ajuta cât mai mulți pacienți, prin ceea ce are la îndemână și anume acest mic și unicat dispozitiv.

 „Nu am vindecat Parkinsonul, dar am creat o modalitate de a-l controla. O modalitate de a recâștiga independența pe care ne-o dorim cu disperare,” spune, cu încredere, inventatoarea britanică.

Parkinson afectează 145 000 de persoane numai în Anglia, iar cazurile, cu acest diagnostic crud, sunt într-o continuă creștere.

Foto: evz/Facebook/video: youtube