Actual

O noua demonstrantie masiva la Minsk. Se cere demisia președintele autoritar Aleksandr Lukașenko

O noua demonstrantie masiva la Minsk. Se cere demisia președintele autoritar Aleksandr Lukașenko

În capitala Belarusului, Minsk, a avut loc ieri o nouă manifestație masivă în care s-a cerut demisia președintele autoritar Aleksandr Lukașenko. Demonstranții au sfidat în acest fel autoritățile, care îi avertizaseră să nu iasă în stradă.

La Minsk a avut loc, ieri, o nouă manifestație masivă, la exact două săptămâni de la alegerile prezidențiale, în urmă cărora Aleksandr Lukașenko a fost declarat câștigător cu un scor zdrobitor, 80% din voturi. Rezultatul a fost, însă, considerat viciat atât în Belarus, cât și în capitalele occidentale, iar primele proteste s-au declanșat chiar în seara alegerilor.

O noua demonstrantie masiva la Minsk. Se cerut demisia președintele autoritar Aleksandr Lukașenko

În primele zile, forțele de securitate au intervenit brutal împotriva manifestanților, sute dintre aceștia fiind răniţi și câteva mii arestați. Minskul a făcut unii pași înapoi, când protestatarilor li s-au alăturat și muncitori din fabricile de stat, însă, ulterior, Lukașenko revenit la un ton dur şi amenințător și chiar și armata a fost scoasă în stradă pentru a apăra unele obiective. Într-un mesaj oficial transmis ieri, Ministerul Apărării i-a comparat pe protestatari cu fasciştii.

Imagini filmate tot ieri îl arată pe Lukașenko purtând o vestă antiglonț la coborârea dintr-un elicopter, care a aterizat în zona palatului prezidențial, și având în mână o armă automată Kalașnikov, fără încărcător. Președintele Belarusului a avut și o ieșire dură la adresa demonstranților, pe care i-a numit ”șobolani’.

Manifestaţia de ieri nu a fost marcată de incidente violente, însă există dispute cu privire la numărul de persoane care s-au aflat în stradă: 20.000 potrivit televiziunii de stat, aproximativ 200.000 după cum afirma un martor citat de Reuters.

Agenția observă și că Lukașenko nu a fost niciodată atât de puternic contestat ca la actualele proteste. Aleksandr Lukașenko e considerat ultimul dictator al Europei și, de la venirea sa la putere, în 1994, niciun scrutin nu a fost considerat de observatorii externi drept liber și democratic.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *