Categories: ActualLifestyle

O nouă descoperire în domeniul fuziunii nucleare. Experiment cu ajutorul a 192 de lasere. La ce ajută omenirea

Experimentul din aceste zile, realizat de cercetătorii de la Lawrence Livermore National Laboratory, va fi folosit pentru a dezvolta în continuare cercetarea în domeniul energiei de fuziune. Cu ce va ajuta această descoperire omenirea, în cele ce urmează.

O nouă descoperire în domeniul fuziunii nucleare. Experiment cu ajutorul a 192 de lasere. La ce ajută omenirea

Oamenii de știință care studiază energia de fuziune de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California au anunțat marți, 13 decembrie 2022 că au depășit o etapă mult așteptată în ceea ce privește reproducerea în laborator a puterii soarelui.

Acest lucru a stârnit entuziasmul publicului, deoarece oamenii de știință vorbesc de zeci de ani despre cum fuziunea, reacția nucleară care face stelele să strălucească, ar putea oferi o sursă viitoare de energie din belșug.

Rezultatul anunțat marți este prima reacție de fuziune în laborator care a produs mai multă energie decât a fost nevoie pentru a începe reacția.

„Acesta este un exemplu atât de minunat al unei posibilități realizate, al unei pietre de hotar științifice atinse și al unui drum înainte către posibilitățile de energie curată. Și chiar o înțelegere mai profundă a principiilor științifice care sunt aplicate aici.”, a declarat Arati Prabhakar, consilierul științific al Casei Albe, în timpul unei conferințe de presă susținute marți, la sediul Departamentului pentru Energie din Washington, D.C.

În cazul în care fuziunea ar putea fi implementată la scară largă, ar oferi o sursă de energie fără poluarea și gazele cu efect de seră cauzate de arderea combustibililor fosili și de deșeurile radioactive periculoase cu durată de viață lungă create de actualele centrale nucleare, care utilizează divizarea uraniului pentru a produce energie.

Zona țintă a instalației naționale de aprindere de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din Livermore, California. Foto: Damien Jemison/Lawrence Livermore National Laboratory

În interiorul Soarelui și al stelelor, fuziunea combină continuu atomii de hidrogen în heliu, producând lumina soarelui și căldura care îmbibă planetele. În reactoarele experimentale și în laboratoarele de laser de pe Pământ, fuziunea își respectă reputația de sursă de energie foarte curată.

Cu toate acestea, a existat întotdeauna un avertisment sâcâitor. În toate eforturile depuse de oamenii de știință pentru a controla puterea nebună a fuziunii, experimentele lor au consumat mai multă energie decât au generat reacțiile de fuziune, relatează New York Times.

Acest lucru s-a schimbat la ora 1:03 a.m., pe 5 decembrie 2022, când 192 de lasere gigantice de la National Ignition Facility din cadrul laboratorului au aruncat în aer un mic cilindru de mărimea unei gume de creion care conținea o bucată înghețată de hidrogen învelită în diamant.

„Vezi un diagnostic și te gândești că poate nu este real și apoi începi să vezi tot mai multe diagnostice care se rostogolesc și care indică același lucru”, a declarat Annie Kritcher, fizician la Livermore, care a descris revizuirea datelor după experiment. „Este un sentiment minunat.”

Ligia Beatrice Vasilescu

Recent Posts

Marcel Ciolacu afirmă că sustenabilitatea pentru pe termen lung a României impune pensii private, dar este nevoie și de sprijin din partea mediului privat

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că orice prim-ministru ar aprecia veniturile suplimentare care sunt direcționate…

o oră ago

Cod galben de vânt! Avertizarea este valabilă două zile

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben pentru județul Caraș-Severin și…

3 ore ago

Voucherele de energie expiră luna aceasta! Până când pot fi folosiți banii

Cetățenii care au primit vouchere de energie de la stat se află acum în situația…

5 ore ago

Vești bune pentru șoferi! Prețurile RCA s-ar putea plafona

Șoferii din România au început să-și repare mașinile în baza poliței CASCO. Acest lucru se…

7 ore ago

Calendar creștin-ortodox, 15 mai: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul este una dintre figurile marcante ale Bisericii Ortodoxe Române, fiind venerat…

9 ore ago

Unele pensii vor fi recalculate de două ori! Daniel Baciu a oferit toate detaliile

Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, a explicat ultimele modificări aduse noului formular al deciziilor…

17 ore ago

This website uses cookies.