Social

O nouă megatulpină a coronavirusului pune specialiștii pe jar. Care sunt măsurile prevăzute

O nouă megatulpină a coronavirusului pune specialiștii pe jar. Care sunt măsurile prevăzute

O nouă tulpină COVID-19, cu 32 de mutații, a fost identificată în Botswana, Africa de Sud, iar unii specialiști se tem că ar putea fi mai contagioasă decât varianta Delta. Mutațiile tulpinii Covid descoperită în Africa de Sud fac ca virusul Sars-Cov-2 să fie nu numai mai contagios, ci și mai rezistent la vaccin decât celelalte variante cunocute până acum.

Oamenii de știință au avertizat astăzi că varianta crește „foarte rapid” în Africa de Sud și duce la creșterea infecțiilor în țară.

Aproximativ 100 de cazuri de B.1.1.529, numele său științific, au fost detectate până acum în trei țări, iar Organizația Mondială a Sănătății convoacă mâine o întâlnire de urgență pentru a investiga tulpina îngrijorătoare.

Ministrul Sănătății din Africa de Sud, Joe Phaahla, a descris varianta drept „o amenințare majoră”, avertizând că se află în spatele unei creșteri „exponențiale” a cazurilor în întreaga țară.

Experții din Marea Britanie au cerut astăzi reimpunerea restricțiilor de călătorie pentru a preveni apariția tulpinii aici și pentru a evita riscul din această primăvară, când varianta Delta a fost importată în număr mare din India.

Reimpunerea restricțiilor de călătorie

Profesoara Christina Pagel, le-a transmis miniștrilor „să prevină acest lucru chiar acum reimpunând imediat restricții pe lista roșie de călătorie” – care a fost abandonată cu doar câteva săptămâni în urmă.
Un specialist în boli infecțioase a declarat pentru Daily Mail că mutațiile noii variante Covid, denumite științific B.1.1.529 sunt de-a dreptul îngrozitoare și ar putea avea un potențial de pericol mai mare decât tulpina Delta.

Conform directorului Institutului de Genetică al UCL, Francois Balloux, aceasta variantă a evoluat în contextul infectării unei persoane care suferă de o boală autoimună, posibil la un pacient HIV/SIDA netratat.

Alți oameni de știință consideră că numărul mare de mutații, nemaîntâlnit la nicio variantă a virusului de până acum, pot face ca această tulpină să devină „instabilă” și să nu fie totuși atât de contagioasă.

„Este dificil de prezis în acest stadiu cât de transmisibilă poate fi. Deocamdată, ar trebui să fie monitorizată şi analizată îndeaproape, dar nu există niciun motiv de îngrijorare exagerată, cu excepţia cazului în care începe să crească în frecvenţă în viitorul apropiat”, a spus Balloux.

Liderii Organizației Mondiale a Sănătății au convocat azi o întrunire de urgență pentru a discuta apariția noii variante de Sars-Cov-2  în Africa de Sud.

Africa de Sud a detectat 22 de cazuri de această variantă, a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile într-un comunicat.