Info Actual > Politică > Alexandru Rafila este, oficial, ministrul Sănătății. Ce își propune în continuare
Politică

Alexandru Rafila este, oficial, ministrul Sănătății. Ce își propune în continuare

Alexandru Rafila este, oficial, ministrul Sănătății. Ce își propune în continuare

Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, a declarat, joi, la preluarea mandatului, că transparenţa şi sinceritatea în comunicare sunt esenţiale pentru recâştigarea încrederii în autorităţi şi în sistemul de sănătate.

Rafila a afirmat că îşi doreşte implicarea în procesul de decizie a tuturor actorilor importanţi din societate, fie că e vorba de angajatori, fie de sindicate. A precizat că deciziile de la Ministerul Sănătăţii nu vor fi autoritare, ci unele care implică un mecanism participativ, informează Agerpres.

„Dacă aceia care sunt afectaţi de decizii participă la procesul de luare a deciziei, atunci sunt conştienţi de dificultăţi, le pot accepta, dacă sunt pentru un timp determinat, dacă le înţeleg şi dacă îşi dau seama că viitorul este mai bun dacă respectă nişte reguli sau nişte proceduri. Trebuie să schimbăm ceea ce s-a întâmplat în ultimul an şi jumătate, pentru că în ultimul an şi jumătate am avut de multe ori un comportament autoritar”, a spus el.

Ministrul Sănătății a adăugat că va susţine depolitizarea şi că nu este preocupat în niciun fel de apartenenţa politică a celor care lucrează în minister, ci de profesionalismul şi de calitatea umană a acestora. Totodată, a precizat că a fost foarte afectat de sutele de decese care s-au înregistrat zilnic în România.

„Pare incredibil ca o ţară din UE să înregistreze cel mai mare număr de decese raportate la populaţie şi trebuie să ne pregătim să facem tot ceea ce putem încât acest lucru să nu se mai repete şi să dăm şi o speranţă oamenilor că în cursul anului 2022 găsim şi drumul spre normalitate”, a mai spus el.

Soluţii pentru a evita un nou val pandemic

Alexandru Rafila i-a mulţumit lui Cseke Attila, care a condus interimar Ministerul Sănătăţii, pentru seriozitate şi profesionalism, adăugând că acesta a făcut foarte multe lucruri importante, chiar dacă nu le-a comunicat în mod public. Conform lui Rafila, aceste demersuri vor permite găsirea celor mai bune soluţii pentru a evita un nou val pandemic, similar valului patru.

„Ceea ce ne interesează în momentul de faţă este parteneriatul cu oamenii care lucrează în sistemul de sănătate, pe de o parte, şi ne interesează să găsim modalitatea cea mai bună, încât să avem sprijinul populaţiei pentru măsurile de sănătate publică”, a declarat Rafila.

Cseke Attila, la rândul său,  a spus că perioada de interimat la Ministerul Sănătăţii a fost una „foarte, foarte grea”. Cseke Attila îşi va continua mandatul la Ministerul Dezvoltării în noul Guvern. Acesta i-a urat mult succes noului ministru al Sănătăţii, exprimându-şi convingerea că acesta va fi „eficace şi va gestiona foarte bine provocările uriaşe” ale sistemului sanitar românesc.

Cseke Attila oferit asigurări că, în calitatea sa de ministru al Dezvoltării, va susţine dezvoltarea infrastructurii sanitare. Pe de altă parte, a menţionat că se va strădui să nu facă declaraţii legate de sistemul sanitar, având încredere în faptul că Alexandru Rafila va fi un ministru eficient.