Actual Diverse

O poveste: Ce s-a întâmplat cu primul copil care a făcut transplant de ficat în România

O poveste: Ce s-a întâmplat cu primul copil care a făcut transplant de ficat în România

În octombrie 2000, Timeea Balogh, atunci în vârstă de un an şi două luni, a primit o porţiune din ficatul mamei. Timeea suferea de atrezie biliară, ficatul fetiţei nu a funcţionat cum trebuie, iar în timp boala a afectat şi celelalte organe. Intervenţia realizată de medicii de la Institutul Fundeni, în colaborare cu o echipă de specialişti germani, a fost prima de acest fel din România. În toamnă se împlinesc 22 de ani de atunci și vrem să știm, astăzi, povestea copilului care a primit ajutior din Cer și de pe Pământ.

O poveste: Ce s-a întâmplat cu primul copil care a făcut transplant de ficat în România

Primul copil care a beneficiat de transplant hepatic în România este Timeea Balog. „Timeea Balog este primul copil din România care a beneficiat de un transplant hepatic. A fost operată în urmă cu 13 ani, când avea doar un an şi trei luni. O altă premieră a fost şi operaţia de transplant cu ficat împărţit. Două vieţi au putut fi salvate după ce ficatul unui tânar, aflat în moarte cerebrală, a fost donat unor bolnavi. Un singur ficat disponibil şi doi tineri de 17 şi 24 de ani care se luptau cu moartea”, a spus profesorul Irinel Popescu.

Date informative: Medicul Irinel Popescu este specialistul care a urmărit evoluția Timeei din primul moment și până astăzi. Atunci când vorbim despre oameni de mare anvergură, cu realizări în multe domenii ale vieții lor, oameni care și-au lăsat o amprentă de neșters oriunde au trecut, este imposibil să nu-l menționăm pe profesorul doctor Irinel Popescu.

Din momentul în care a devenit medic, în 1977, și până în prezent, a fost de la un rol excelent la altul. În domeniul Chirurgiei hepatice, doctorul a efectuat peste 1500 de rezecții hepatice, performanță care clasează un record mondial pentru o clinică. De asemenea, a adus contribuții substanțiale și în alte domenii, cum ar fi Oncologia digestivă, Chirurgia robotică, Chirurgia laparoscopică etc.

Dr. Irinel Popescu. Foto: Facebook

Timeea, astăzi

Timeea este astăzi o tânără de 22 de ani, frumoasă, luminoasă, veselă și optimistă. Ea poate, acum, să încurajeze și pe semenii ei, mai ales pe cei care au o suferință asemănătoare.

Timea i-a transmis, acum, încurajări Rebecăi, fetița de 5 ani cu hepatită severă, care sâmbătă a fost supusă aceluiași tip de intervenție chirurgicală, tot la Spitalul Fundeni din capitală.

Într-un interviu televizat, ea a povestit că se simte bine, dar în același timp este atentă, în primul rând, la alimentație, somn și odihnă, cei trei piloni de bază ai stării ideale de sănătate. Despre Irinel Popescu medicul care a operat-o fiind un pionier în domeniul chirurgiei pediatrice privind transplantul hepatic, Timeea povestește râzând că îi spune ”nașul”.

Foto: Digi24