Social

O propunere extrem de serioasă: săptămâna de lucru de 4 zile. Ce susțin sindicatele

O propunere extrem de serioasă: săptămâna de lucru de 4 zile. Ce susțin sindicatele

Trebuie precizat că, dacă s-ar opta pentru săptămâna de lucru de 4 zile, angajații vor trebui să lucreze zilnic 10 ore. Asta deoarece săptămâna de lucru trebuie să aibă tot 40 de ore pentru ca angajatorul să nu reducă salariile și să nu scadă eficacitatea. Desigur, nu în toate sectoarele de lucru se va putea aplica această măsură, dacă se va legifera.

O propunere extrem de serioasă: săptămâna de lucru de 4 zile

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit recent despre posibilitatea implementării săptămânii de lucru de patru zile în România, în condițiile în care, conform unui sondaj recent, 80% dintre români și-ar dori un astfel de regim de muncă.

Pentru acest demers, spune Budăi, este nevoie de un dialog social serios care să implice specialiști de la ministerele muncii și sănătății, dar și patronatele și sindicatele și că dacă în cadrul unei astfel de discuții se va agrea această măsură, o va susține.

„E o chestiune extrem de serioasă, trebuie dezbătută. Sunt țări în Europa care au implementat deja acest lucru, se discută și în Belgia, acum, din câte știu, pentru o posibilitate, nu obligativitate. Eu cred că discuția ar trebui să plece cu specialiști din Ministerul Sănătății, din Ministerul Muncii, patronate și sindicate. Propunerea este extrem de serioasă și trebuie să vedem dacă la noi, în România, în această perioadă, cu aceste crize – sanitară, de securitate, economică – este oportună o această măsură.

Chiar dacă îi pare o măsură bună, ministrul Muncii n-o vede cu ochi buni, cel puţin nu în acest moment, întrucât avem un deficit foarte mare al forţei de muncă.

„Nu am toate elementele, nu mă pronunț, pentru că aș avea instinctul – așa cum simt eu piața muncii acum, să nu fiu de acord pentru că și așa avem un deficit foarte mare al forței de muncă. Dar, repet, sunt adeptul unui dialog social așezat și, dacă în urma acestuia se va agrea această măsură, atunci cu siguranță voi fi un susținător, dar atunci când voi avea toate elementele”, a precizat ministrul Muncii.

Marius Budăi a anunţat că poartă discuţii în acest sens cu sindicatele şi patronatele.

„Deja am avut discuții cu o parte dintre sindicate și patronate, unele patronate agreează, altele sindicate nu vor să mărească programul de lucru. Avem o directivă care ne creează un echilibru între profesional și mediul familial. Trebuie să le luăm pe toate în calcul – discuția este mai mare”, a spus Marius Budăi la Digi24.ro