Lifestyle

O vasluiancă, îngerul Italiei! Are grijă de toți bătrânii din cartierul ei

O vasluiancă, îngerul Italiei! Are grijă de toți bătrânii din cartierul ei

O vasluiancă, îngerul Italiei! Are grijă de toți bătrânii din cartierul ei.

Străduța Mammacara din localitatea Ceglie Messapica, din regiunea Puglia, se află, practic, la mâna unei vasluience cu nume de înger. Angela Irimi, de 35 de ani, a devenit „badanta” tutuoro bătrânilor de pe această străduță. Ziarul Libertatea a prezentat povestea acestei românce, în care toate denumirile par să se potrivească cu viața reală.

În Italiană, numele străduței Mammacara înseamnă chiar „mamă dragă”. Și chiar o „mamă dragă” a devenit Angela (care înseamna chiar „Înger”) pentru toți bătrânii triști și părăsiți de copii lor.

Pe vremuri, Mammacara era strada moașelor care aduceau pe lume pruncii orașului. Mammacara era o stradă animată de scâncete de început de viață. Acum, însă, copiii au crescut și au plecat la muncă în orașe mari sau în străinătate și strada a amuțit.

Cine este Angela Irimia?

Angela Irimia este originară din Vaslui. Trăiește, însă, în Italia de 11 ani. Are cinci copii, unul cu soțul italian și alți patru din căsătoria din România. Și-a adus cei patru copii, unul câte unul. în Italia.

„Am plecat dintr-o familie, o spun fără rușine, săracă. Am învățat de copii să trăim fără părinți, să muncim noi pentru noi”, a mărturisit Angela pentru sursa citată.

La ora prânzului sau a cinei, Angela întinde masa pe străduța Mammacara unde locuiește. Toți vecinii bătrâni și singuri sunt invitați la masă.

„Sunt persoane care nu mai au pe nimeni și eu fac mâncare pentru toți. Aici mă știe lumea de o bună bucătăreasă, vin toți după mirosul de la bucătărie și îmi spun: ‘Mamma mia, Angela, cosa hai cucinato oggi?’ (Mamă, Angela, ce ai gătit azi?).

Suntem noi deja mulți, mai sunt bătrânii de pe stradă, e aproape ca la o cantină, ca la un restaurant. Sunt zile în care gătesc și pentru 20 de oameni, pot să fac o pomană. Bucătăria mea e foarte mică, dar se gătește mult și de toate”, a mai spus vasluianca.

De obicei, Angela lucrează în gospodărie sau la alte persoane care o cheamă în ajutor. Se trezește foarte devreme, astfel încât până la ora 8 de dimineață mâncarea este gata.

Paste fel de fel, sosuri cu carne, fructe de mare, „minestre” (ciorbe) îi așteaptă pe cei aproximativ 20 de meseni la masa de prânz.

„Sărăcia te învață multe”, a mai spus Angela, cea mai iubită româncă din Italia!

FOTO: Libertatea