International

O veste proastă pentru Zelenski vine din SUA. Marii fugari ai Rusiei nu îl vor trăda pe liderul de la Kremlin

O veste proastă pentru Zelenski vine din SUA. Marii fugari ai Rusiei nu îl vor trăda pe liderul de la Kremlin

De la începutul războiului, toate ziarele, indiferent de locația lor, au scris despre oligarhi, oameni de știință, sportivi, artiști care încet, încet, unul după altul și-au luat tălpășița din Federația Rusă și au fugit văzând cu ochii. Mai pe la coluțuri sau vizibil, declarativ, aceștia, într-un glas, au condamnat ”acțiunea” țării lor natale în Ucraina. Dar până aici, nimic concret. Tac mâlc, se fac mici și invizibili.

O veste proastă pentru Zelenski vine din SUA. Marii fugari ai Rusiei nu îl vor trăda pe liderul de la Kremlin

Cei mai importanți oameni de afaceri și intelectuali ruși au fugit din țara lor după invazia din 24 februarie, stabilindu-se în locuri precum Dubai, Istanbul sau Berlin, dar nu au de gând să orechestreze o înlăturare a liderului de la Kremlin.

Mulți oameni de afaceri și intelectuali au părăsit Rusia după invazia din Ucraina, dar unii au rămas totuși, căznindu-se să-și redefinească viața. Opțiunile lor, extrem de diferite, nu reprezintă o ripostă puternică în fața războiului lui Putin, a scris, într-o amplă analiză a momentului, ziarul american The New York Times.

Jurnaliștii de la tabolidul american, prin materialul lor, dau o veste liderului Zelenski, anunțându-l că toți marii fugari ai Rusiei nu se vor dezice și nici nu îl vor trăda pe liderul de la Kremlin. Și explică și de ce.

Cei mai importanți oameni de afaceri și intelectuali ruși au fugit din țara lor după invazia din 24 februarie, stabilindu-se în locuri precum Dubai, Istanbul sau Berlin și nu numai. De exemplu, celebra artistă a poporului rus, Alla Pugaciova, soțul ei, Mihail Galkin, împreună cu cei doi copii gemeni ai lor, au plecat în Israel, la mama artistului.

Mulți alții, care erau bine și acasă, chiar dacă aveau legături strânse cu Occidentul, au rămas în Rusia, încercând să-și redefinească viața. Câteva voci s-au auzit pronunțându-se împotriva războiului, de la ei din țară, în pofida marelui risc la care se expun.

Starea de spirit a așa-zisei elite ruse, un amestec de înalți oficiali, oameni de afaceri, jurnaliști și intelectuali, a fost urmărită cu atenție de presa din întrega lume, dar și de către serviciile secrete britanice, americane etc.

Credința tuturor era încă de la început că dacă această elită rusă s-ar mobiliza, Putin s-ar putea vedea silit să-și schimbe poziția.

Cu toate acestea, potrivit unor interviuri publicate în media, ceea ce se întâmplă în realitate este o stare de spirit care se întinde de la disperare la exaltare, dar, cu un anume numitor comun: sentimentul că ei nu pot controla viitorul țării.

Aproape niciun miliardar rus nu s-a pronunțat concret împotriva războiului, chiar dacă sancțiunile au înghețat miliarde de dolari în activele lor din Occident.

Din cauza războiului, un important consilier al lui Putin a demisionat, dar nu și-a motivat plecarea. Un singur diplomat rus, oficial pentru probleme de mediu de la Geneva, a demisionat public în semn de protest.

Acasă este mai sigur”, a spus și Putin, săptămâna trecută, cu ocazia forumului economic din Sankt Petersburg, el cerând ca bogații Rusiei să-și lase casele de vacanță și activele din Occident. „Succesul real, solid și un sentiment de demnitate și de respect de sine apar doar atunci când vă legați viitorul vostru și al copiilor voștri de patria voastră”, a ținut să menționeze Putin, în discursul său public.

Aleksandr E. Lebedev, miliardar și fost agent KGB, cu strânse legături atât cu guvernanții din Rusia, cât și cu Occidentul, a ținut să își spună și el părerea în legătură cu efectul sancținilor menite să îl constrângă pe președintele rus atât de tare încât să înceteze războiul:

Asta n-are să meargă. Deocamdată, viața la Moscova nu s-a schimbat prea mult”.

Iar Trenin, care timp de 20 de ani a fost înrolat atât în armata sovietică, cât și în armata rusă a completat, oferind Occidentului o imagine per ansamblu a Rusiei de ieri, dar și de azi:

Fie rămâi alături de poporul și de țara ta, fie pleci”.

Foto: The Washington Post