International

Rusia amenință cu represalii deoarece Lituania interzice tranzitul mărfurilor către Kaliningrad

Rusia amenință cu represalii deoarece Lituania interzice tranzitul mărfurilor către Kaliningrad

Rusia a stârnit îngrijorare la Bruxelles după ce a amenințat că va riposta asupra interzicerii Lituaniei de a tranzita unele mărfuri pe teritoriul său către exclava rusă din Marea Baltică, Kaliningrad.

Mișcarea guvernului de la Vilnius a fost descrisă ca „fără precedent” la Moscova, unde biroul rus de externe a declarat că își rezervă dreptul de a răspunde pentru a-și proteja interesul național.

Comentariile au declanșat alarma la Bruxelles, unde șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a spus că Lituania pur și simplu pune în aplicare regimul de sancțiuni al blocului. El a adăugat, însă, că este îngrijorat de riscul represaliilor și că va verifica dacă toate regulile sunt respectate, acuzând în același timp Kremlinul de trafic de propagandă.

„Sunt mereu îngrijorat de represaliile rusești”, a spus el. „Nu există blocaj. Tranzitul terestru între Kaliningrad și alte părți ale Rusiei nu a fost interzis. În al doilea rând, continuă tranzitul persoanelor și mărfurilor care nu sunt sancționate. În al treilea rând, Lituania nu a luat nicio restricție națională unilaterală.

„Suntem într-o dispoziție de precauție. Vom verifica din nou aspectele legale pentru a verifica dacă suntem bine situați față de orice fel de regulă.”

„Lituania nu este vinovată. Nu implementează sancțiuni naționale. Nu pune în aplicare propria voință. Orice ar face ei este consecința unei consultări anterioare cu o comisie care a oferit ghidaje pentru implementarea regulilor.”

Au existat achiziții pe fond de panică în Kaliningrad în weekend, după ce autoritățile din regiune au susținut că Lituania se pregătește să închidă legăturile feroviare și de conducte de gaz cu Rusia.

Poziția Rusiei

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a intensificat și mai mult tensiunile luni, amenințând cu un răspuns la ceea ce el a spus că este o „mișcare ilegală”. El a spus: „Această decizie este cu adevărat fără precedent. Este o încălcare a tuturor legilor. Considerăm asta ilegal. Situația este mai mult decât gravă… Avem nevoie de o analiză serioasă și aprofundată pentru a stabili răspunsul nostru.”

Cuprins între Lituania la nord și est, și Polonia la sud, Kaliningrad se află la aproximativ 1.300 de kilometri de Moscova și se bazează pe o mare parte din proviziile sale care vin pe calea ferată.

Ministerul de Externe al Rusiei a spus că Vilnius trebuie să inverseze mișcarea „deschis ostilă”. „Dacă tranzitul de mărfuri între regiunea Kaliningrad și restul Federației Ruse prin Lituania nu este complet restabilit în viitorul apropiat, atunci Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale”, se arată în comunicat.

Ministerul de Externe l-a convocat pe reprezentantul diplomatic șef al Lituaniei la Moscova pentru un protest oficial și a susținut că națiunea baltică acționează prin încălcarea acordurilor internaționale.

Lituania arată că Rusia răspândește informații false

Cu toate acestea, după o întâlnire la Bruxelles, ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat că Moscova răspândește informații false și că serviciul feroviar de stat acționează în mod legal prin simpla implementare a regimului de sancțiuni al UE care interzice furnizarea Rusiei de oțel sau mărfuri din minereu de fier.

Landsbergis a spus că mai puțin de jumătate din mărfurile furnizate de obicei prin tranzit prin Lituania vor fi acoperite de regimul de sancțiuni în timp, interzicerea oțelului intrând în vigoare la data de 17 iunie.

„Cred că au existat informații false, nu pentru prima dată, anunțate de autoritățile ruse, dar mă bucur că avem șansa să explicăm acest lucru”, a spus el. „În acest moment, aproximativ jumătate din mărfurile care tranzitează Lituania sunt pe lista de sancțiuni, dar asta nu înseamnă că toate sunt sancționate în acest moment.

Bunurile interzise în temeiul sancțiunilor UE introduse în urma invaziei Rusiei în Ucraina includ cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată.

O mare parte din panica din exclavă părea să fi fost provocată de apelurile la calm din partea guvernatorului regiunii, Anton Alikhanov, sâmbătă.

El a spus că două nave transportau deja mărfuri între Kaliningrad și Sankt Petersburg, iar alte șapte vor fi gata să parcurgă ruta până la sfârșitul anului. „Feriboturile noastre se vor ocupa de toată marfa”, a spus el sâmbătă.

Ucraina: „Rusia nu are dreptul să amenințe Lituania”

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a postat pe Twitter: „Rusia nu are dreptul să amenințe Lituania. Moscova are doar propria vină pentru consecințele invaziei sale neprovocate și nejustificate a Ucrainei. Lăudăm atitudinea de principiu a Lituaniei și suntem ferm alături de prietenii noștri lituanieni.”

Kaliningrad, unde își are sediul flota rusă din Marea Baltică, are o populație de aproximativ 500.000 de oameni. Regiunea a fost capturată de la Germania nazistă, de Armata Roșie, în aprilie 1945 și cedată Uniunii Sovietice la sfârșitul războiului.

 

Bibliografie:

Boffey, D. (2022, June 20). Russia threatens retaliation as Lithuania bans goods transit to Kaliningrad. The Guardian. https://www.theguardian.com/world/2022/jun/20/russia-condemns-lithuania-transit-ban-some-goods-kaliningrad