Lifestyle

Oamenii de știință sunt alertați! Nava Voyager 1 este ”confuză” și trimite semnale ciudate din spatiu

Oamenii de știință sunt alertați! Nava Voyager 1 este ”confuză” și trimite semnale ciudate din spatiu
Foto: Pixabay

Sonda Voyager 1 a NASA își continuă călătoria în spațiu, la 45 de ani de la lansarea sa. Dar acum, veterana navă spațială trimite date ciudate, care îi nedumerește pe inginerii săi.

Oamenii de știință sunt alertați! Nava Voyager 1 este ”confuză” și trimite semnale ciudate din spatiu

NASA a declarat miercuri că, deși sonda funcționează încă în mod corespunzător, datele transmise de sistemul său de control și articulare a atitudinii – AACS pe scurt – nu par să corespundă cu mișcările și orientarea navei spațiale, sugerând că nava este confuză în ceea ce privește locația sa în spațiu.

Sistemul AACS este esențial pentru ca Voyager să trimită date NASA despre mediul interstelar înconjurător, deoarece menține antena navei îndreptată direct spre planeta noastră.

„Un mister ca acesta este un fel de normalitate în acest stadiu al misiunii Voyager”, a declarat Suzanne Dodd, manager de proiect pentru Voyager 1 și 2 la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA.

„Ambele nave spațiale au o vechime de aproape 45 de ani, ceea ce depășește cu mult ceea ce au anticipat planificatorii misiunii”. Dodd și echipa sa speră să afle ce anume îl determină pe emisarul robot de pe Pământ să trimită date necorespunzătoare.

„Există câteva provocări mari pentru echipa de ingineri”, a spus Dodd. Una dintre ele este majoră: lumina are nevoie de 20 de ore și 33 de minute pentru a ajunge la locația interstelară actuală a lui Voyager, astfel încât un mesaj dus-întors între agenția spațială și Voyager durează două zile.

„Dar cred că dacă există o modalitate de a rezolva această problemă cu AACS, echipa noastră o va găsi”, a adăugat Dodd, citat de Business Insider.

Cu puțin timp în urmă, o altă știre anunța că satelitul rusesc Cosmos-2555 a luat foc în spațiu. Despre acesta, presa a scris că avea misiunea bine definită de spionaj. Satelitul a fost lansat cu fanfară pe 29 aprilie 2022, din cosmodromul Plesetsk, cu ajutorul unui nou vehicul de lansare uşoară Angara 1.2, după cum scrie BreakingNews.md. Lansat cu fast și decorat de oficialii ruși, totuși nu a fost pe măsura așteptărilor acestora. S-a evaporat, pur și simplu în spațiu, după ce a luat foc, fără a exista o explicație exactă în acest sens.