Categories: Lifestyle

Obezitatea crește galopant! Peste 50% din populația lumii va fi supraponderală până în 2035

Mai mult de jumătate din populația lumii va fi supraponderală sau obeză până în 2035 dacă nu se iau măsuri semnificative la nivel global.

Conform estimărilor publicate de World Obesity Federation (WOF) în ediția pe 2023 a raportului său anual, 51% din populația lumii, adică peste 4 miliarde de oameni, vor fi obezi sau supraponderali în următorii 12 ani. Ratele de obezitate cresc deosebit de rapid în rândul copiilor și în țările cu venituri mici, potrivit raportului WOF.

Descriind datele ca fiind un „avertisment clar”, Louise Baur, președinta WOF, a declarat că factorii de decizie politică trebuie să acționeze acum pentru a preveni înrăutățirea situației: „Este deosebit de îngrijorător să vedem că ratele de obezitate cresc cel mai rapid în rândul copiilor și adolescenților”, a spus Baur.

„Guvernele și factorii de decizie politică din întreaga lume trebuie să facă tot ce pot pentru a evita să transfere costurile de sănătate, sociale și economice asupra generației tinere”, a mai precizat președinta WOF.

Costurile de sănătate vor depăși 4.000 de miliarde de dolari

Raportul a constatat că obezitatea infantilă ar putea crește de două ori mai mult decât nivelurile din 2020, ajungând la 208 milioane de băieți și 175 de milioane de fete până în 2035.

Și costurile pentru societate vor fie semnificativ mai mari ca urmare a afecțiunilor de sănătate legate de supraponderabilitate, se arată în raportul federației: peste 4.000 de miliarde de dolari anual până în 2035, adică 3% din PIB-ul global.

Cu toate acestea, autorii au precizat că raportul realizat nu dă vina pe indivizi în sine, ci solicită să se pună accentul pe factorii societali, de mediu și biologici implicați în aceste afecțiuni.

38% din populația mondială prezintă un risc crescut de obezitate

Raportul folosește indicele de masă corporală (Body Mass Index – BMI) pentru evaluările sale (un raport calculat prin împărțirea greutății unei persoane, exprimată în kilograme, la înălțimea sa în metri). În conformitate cu liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un scor BMI de peste 25 reprezintă supraponderabilitate, iar peste 30 reprezintă obezitate.

În 2020, 2,6 miliarde de persoane se încadrau în aceste categorii, cea ce reprezenta aproximativ 38% din populația mondială. De asemenea, raportul a mai evidențiat faptul că aproape toate țările care se așteaptă să înregistreze creșteri mari ale obezității în următorii ani sunt țări cu venituri mici sau medii din Asia și Africa, conform datelor Reuters.

58% dintre români sunt supraponderali

Conform unui raport al Organizației Mondială a Sănătății Europa pe 2022, aproximativ 60% dintre adulții europeni și circa 33% dintre copii suferă de greutate în exces. Potrivit raportului, aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate.

Raportul OMS menționează printre principalele motive ale creșterii supraponderabilității lipsa de mișcare și faptul că mulți oameni au fost obligați să stea în casă pe perioade îndelungate de timp, din cauza carantinei.

Datele OMS arată că supraponderabilitatea (care subinclude obezitatea) este a patra cauză de deces după tensiunea arterială crescută. În Europa, aproximativ 1,2 milioane de persoane mor anual din această cauză.

Ghitulescu Radu

În presa scrisă, de pe la începutul anilor '90. Am colaborat cu cotidiane, săptămânale și lunare. În ultimii ani am lucrat preponderent în presa IT.

Recent Posts

Voucherele de energie expiră luna aceasta! Până când pot fi folosiți banii

Cetățenii care au primit vouchere de energie de la stat se află acum în situația…

2 minute ago

Vești bune pentru șoferi! Prețurile RCA s-ar putea plafona

Șoferii din România au început să-și repare mașinile în baza poliței CASCO. Acest lucru se…

2 minute ago

Calendar creștin-ortodox, 15 mai: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul este una dintre figurile marcante ale Bisericii Ortodoxe Române, fiind venerat…

2 ore ago

Unele pensii vor fi recalculate de două ori! Daniel Baciu a oferit toate detaliile

Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, a explicat ultimele modificări aduse noului formular al deciziilor…

10 ore ago

Pașapoartele se vor elibera mai ușor! Există anumite costuri

O nouă Hotărâre de Guvern aduce o modificare semnificativă în procedura de eliberare a pașapoartelor…

11 ore ago

Fraudă cu vouchere de vacanță! Ce se întâmplă dacă tichetele sunt schimbate în bani

Cinci polițiști din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, unul dintre ei la pensie, au fost…

12 ore ago

This website uses cookies.