Sănătate

Britanicii și-au ales luna din an în care nu beau, ca să slăbească și să-și scadă tensiunea arterială

Britanicii și-au ales luna din an în care nu beau, ca să slăbească și să-și scadă tensiunea arterială
mirror.co.uk

Când vine luna ianuarie, anual, milioane de oameni din Marea Britanie și din întreaga lume decid să renunțe la băutură fără alcool pentru o lună…Vorbim despre „Dry January” , un concept comun, care poate face mult pentru corpul oamenilor.

Cantități mici de alcool pot face ravagii în corp

Deși o băutură poate părea inofensivă și în mare parte, așa este, chiar și cantități mici de alcool pot face ravagii în corpul tău. În cazul în care beți în mod regulat sau în exces, aceste efecte negative ale alcoolului sunt mai pronunțate. Nopțile și cocktailurile fără alcool sunt din ce în ce mai populare, cei care nu beau spun că se simt mai energici sau că își controlează mai bine starea de spirit, dar există știință în spatele acestui impuls.

Referitor la acest aspect, Asociația Europeană a Studenților la Medicină a constatat că consumul regulat de alcool ne modifică creierul prin scăderea nivelului de serotonină, o substanță chimică esențială în ceea ce privește starea de spirit”.

Se știe că serotonina ajută la stabilizarea dispoziției și este deosebit de importantă pentru fericire. Alcoolul este un deprimant cunoscut, iar cei care beau din cauza unei stări de spirit scăzute ar putea să își agraveze starea. Obiceiul de a bea pentru a uita este o expresie comună, dar auto-medicația cu alcool ar putea să vă desincronizeze chimia creierului, exacerbând schimbările de dispoziție depresive.

Beneficiile renunțării la alcool

Eliminarea alcoolului din obiceiul zilnic ar putea să vă ajute să vă controlați starea de spirit și să vă ajutați să ieșiți din schimbările de dispoziție scăzute.

De asemenea, se cunoaște faptul că somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM) este afectat de alcool, reducând calitatea odihnei nocturne. Și o cantitate mică de alcool poate reduce timpul petrecut în REM, care este momentul în care creierul tău sortează evenimentele și informațiile din timpul zilei. Tulburarea acestui somn poate afecta funcțiile de memorie și capacitatea cognitivă. În afară de aceasta, corpul se repară în timpul acestei faze de somn, precum și construirea mușchilor și, cel mai important, dezvoltarea creierului pentru a deveni mai sănătos în general.

Decizia de renunțare la alcool ar putea să vă facă mai fericiți și mai sănătoși, potrivit unui studiu din 2018, care a analizat 800 de persoane care au făcut Dry January. În  cadrul acestui studiu s-a constatat că un număr mare de persoane și-au regândit și remodelat relația cu alcoolul – iar mulți dintre cei care au consumat alcool după aceea au băut mai puțin. Peste 75% au spus că au învățat despre motivațiile lor pentru consumul excesiv de alcool și 80 de procente au spus că s-au simțit mai stăpâni pe situație.

Se precizează că băutura în sine nu este în mod inerent bună sau rea, alcoolul, cum ar fi vinul roșu și tequila, având beneficii pentru sănătate. Însă, consumul excesiv de alcool sau consumul regulat de alcool este cel care poate dăuna corpului și minții. Și după cum se știe nu este nimic rău în a bea un pahar pentru a sărbători în weekend, potrivit alephnews.ro.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!