International

Oficial de top al finanțelor: Sancțiunile occidentale au avut o eficiență de cel mult 40%, dar ce urmează pentru Rusia e grav

Oficial de top al finanțelor: Sancțiunile occidentale au avut o eficiență de cel mult 40%, dar ce urmează pentru Rusia e grav

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei în urma invaziei din Ucraina au avut o eficacitate de 30% până la 40%, dar urmează să apară „vânturi potrivnice”, a declarat Oleg Vyugin pentru Reuters, un fost oficial de nivel înalt din cadrul Ministerului de Finanțe și al băncii centrale.

Oficial de top al finanțelor: Sancțiunile occidentale au avut o eficiență de cel mult 40%, dar ce urmează pentru Rusia e grav

Comentariile specialistului vin în contextul în care economia Rusiei continuă să pară rezistentă după aproape șapte luni de restricții comerciale. Rusia a pus în aplicare măsuri pentru a depăși provocările ridicate de sancțiuni, a adăugat Vyugin, care a fost ministru adjunct de finanțe și viceguvernator la Banca Rusiei. El s-a retras de la Bursa de la Moscova în acest an.

Deși sancțiunile nu au fost în totalitate eficiente, Vyugin a declarat pentru Reuters că „principalul rezultat al sancțiunilor este că procesul de creștere economică din Rusia a fost întrerupt timp de mai mulți ani”.

Economia țării a început în forță în ianuarie și februarie și ar fi fost pe drumul cel bun către o dezvoltare de 6% în 2022 dacă nu ar fi fost sancționată, a spus Vyugin. Acum însă există un „efect negativ”, a declarat el pentru Reuters, adăugând: „Deci sancțiunile funcționează”.

În prezent, economia Rusiei s-a contractat cu 4% pe an în al doilea trimestru din 2022 – primul trimestru complet după începerea războiului. Ministerul rus al economiei se așteaptă ca PIB-ul să se contracte cu 2,9% în 2022, a declarat un oficial guvernamental la începutul lunii septembrie, potrivit Reuters. Această cifră este semnificativ mai mică decât cea prognozată de Banca Mondială: se așteaptă o scădere de 11%.

Ar putea exista și mai multe probleme pentru Rusia, deoarece Uniunea Europeană – cel mai mare client al Rusiei – se dezice de dependența de energia rusă, majoritatea importurilor de țiței urmând să fie interzise până la sfârșitul anului 2022.

Vyugin a declarat că va exista un „prejudiciu serios” pentru economie dacă exporturile rusești vor fi limitate.

Situația nu arată bine nici în ceea ce privește importurile, o penurie a unor produse putând afecta grav industria rusă. Acest lucru se va aplica sectorului tehnologic, unde Rusia este dependentă de importuri, a declarat Vyugin pentru agenția de presă.

„Lumea va avansa, dar Rusia va folosi doar niște tehnologii de mâna a doua și va cheltui resurse uriașe pentru a recrea ceea ce există deja în lume, dar care nu poate fi importat”, a spus Vyugin. „Dacă situația nu se va schimba, Rusia va asista la un declin treptat al nivelului de dezvoltare tehnologică”.