International

Iranul și-a exprimat poziția: Sancțiunile pentru Rusia trebuie ridicate pentru a se ajunge la un acord nuclear

Iranul și-a exprimat poziția: Sancțiunile pentru Rusia trebuie ridicate pentru a se ajunge la un acord nuclear

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, a declarat că sancțiunile americane trebuie ridicate pentru a se ajunge la un acord nuclear și că trebuie stabilite anumite „garanții” pentru a asigura „eliminarea de durată” a acestora.

Vorbind în exclusivitate cu Resul Serdar de la Al Jazeera, în Uzbekistan, președintele iranian Ebrahim Raisi a mai spus că nu este încă momentul să aibă loc discuții față în față cu Statele Unite și a pus la îndoială sinceritatea Washingtonului în ceea ce privește dorința de a ajunge la un acord cu Teheranul.

„[…] Dacă vom avea garanții demne de încredere și vom avea o eliminare de durată a sancțiunilor, nu o eliminare temporară a sancțiunilor, și dacă există o soluție de durată pentru problemele de salvgardare, cu siguranță este posibil să ajungem la un acord”, a declarat președintele.

Lunile de discuții indirecte între Iran și administrația președintelui american Joe Biden pentru a reface acordul nuclear iranian din 2015 au ajuns într-un punct mort.

Fostul președinte american Donald Trump s-a retras din acordul din 2015, în cadrul căruia Teheranul acceptase să își reducă programul de îmbogățire a uraniului și promisese să nu urmărească obținerea de arme nucleare în schimbul ridicării sancțiunilor paralizante, ceea ce a permis, de asemenea, Iranului să își vândă petrolul și gazele în întreaga lume.

Acordul din 2015 a fost semnat la Viena de SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia, China, Uniunea Europeană și Iran. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat în repetate rânduri, la acea vreme, că Teheranul își îndeplinea pe deplin angajamentele nucleare în conformitate cu termenii acordului din 2015.

„Sinceritatea americană”

Serdar de la Al Jazeera a declarat că președintele iranian nu a văzut încă niciun rost în a se întâlni față în față cu oficialii americani.

„El a spus că Iranul a mai încercat asta înainte, a mai făcut asta și nu a funcționat”, a spus Serdar.

„De asemenea, el a pus la îndoială sinceritatea americană, sinceritatea abordării americane în această problemă. El a spus că, dacă americanii vor să finalizeze un acord, de ce impun noi sancțiuni Iranului în mijlocul negocierilor?”.

Statele Unite au impus recent noi sancțiuni companiilor iraniene pentru că au ajutat la transferul de drone către Rusia pentru a fi folosite în Ucraina, totodată și pentru că un minister iranian a fost acuzat de implicarea într-un atac cibernetic asupra Albaniei, acuzație pe care Iranul a calificat-o drept nefondată.

AIEA a declarat la 7 septembrie că „nu este în măsură să garanteze că programul nuclear iranian este exclusiv pașnic”.

Teheranul susține de mult timp că programul său nuclear se axează pe energie nucleară și nu pe arme.

Economia și populația Iranului au fost grav afectate de deceniile de sancțiuni internaționale.

Națiunile Unite au publicat săptămâna aceasta un raport care detaliază efectele deceniilor de embargouri asupra Iranului și au cerut eliminarea acestora. Autoarea raportului, Alena Douhan, a declarat că sancțiunile au afectat aproape fiecare aspect al vieții în Iran.

Aprovizionarea Iranului cu medicamente și echipamente medicale a fost „grav subminată” de sancțiunile privind finanțele, comerțul, transportul maritim, asigurările și de supra conformitatea din partea întreprinderilor și furnizorilor străini, a declarat Douhan.

Sancțiunile au fost impuse Iranului din 1979, când a avut loc revoluția islamică din această țară.