Categories: Actual

Oficiali americani: Rusia va furniza Chinei uraniu îmbogățit

Prietenia de nezdruncinat dintre Rusia și China pune lumea liberă în situația de a analiza orice posibilă dezechilibrare a militară a situației actuale.

Astfel, informații furnizate de oficiali americani care semnalează posibilitatea ca Rusia să furnizeze Chinei uraniu îmbogățit, în contextul relațiilor tot mai aprofundate dintre cele două puteri nucleare, rețin atenția responsabililor din întreaga lume.

Evident, aceasta provoacă teama față de o nouă cursă a înarmărilor nucleare.

Sabia lui Damocles este nucleară

China și Rusia au plasat armele nucleare, războiul spațial și loviturile la distanță lungă în centrul strategiilor lor de contracarare a Statelor Unite, aliaților și partenerilor Washingtonului, declară John Plumb, asistentul secretarului american al apărării pentru politica spațială.

El susține că există informații furnizate de mai multe surse care confirmă că Rosatom furnizează uraniu îmbogățit Chinei pentru reactoare cu reproducere rapidă. Rosatom este corporația rusă de stat specializată în energie nucleară.

În acest context, livrările rusești de combustibil nuclear pentru un nou reactor chinez provoacă îngrijorări cu privire la potențialul Beijingului de a produce plutoniu pentru arme nucleare.

Un aliat greu de evaluat

După ce a invadat Ucraina, anul trecut, Rusia a fost izolată de națiunile occidentale și a căutat sprijinul Chinei, inclusiv în zona armelor convenționale și neconvenționale.

China are, de asemenea, un inventar din ce în ce mai mare de sisteme sofisticate de rachete cu rază lungă, punând forțele americane în pericol la distanțe din ce în ce mai mari.

„Amenințările iresponsabile ale președintelui rus cu armamentul nuclear subliniază și mai mult importanța descurajării nucleare, care este obiectiv principal pentru securitatea națională a Statelor Unite”, a mai spus John Plumb, citat de site-ul Pentagonului.

La reuniunea miniștrilor de externe din G20, desfășurată în India, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a afirmat că țara sa își propune să își extindă în mod cuprinzător cooperarea cu China. Pe de altă parte, Beijingul nu a condamnat până acum invadarea Ucrainei, iar Statele Unite au avertizat China să nu aprovizioneze Rusia cu arme.

Fără limite

Rusia și-a suspendat recent participarea la Tratatul de control al armelor nucleare, noul START, ultimul acord de dezarmare de acest gen rămas cu Statele Unite ale Americii, care limitează arsenalele nucleare ale ambelor țări la 800 de sisteme de rachete și 1.550 de focoase operaționale.

Acordul mai prevede că Washingtonul și Moscova pot face schimb de informații cu privire la arsenalul lor nuclear strategic și pot organiza până la 18 vizite de verificare în fiecare an.

Dumitrescu Catalin

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

22 de ore ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

24 de ore ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

o zi ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

o zi ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.