International

China joacă la două capete? Zelenski: ”Intenționez să mă întâlnesc cu Xi Jinping, acest lucru va fi benefic pentru țările noastre

sursă foto: newsweek.com
FOTO: newsweek.com

Volodimir Zelenski a declarat că intenționează să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping, după ce Beijingul a cerut negocieri de pace urgente pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Președintele Ucrainei nu a precizat când ar putea avea loc o astfel de întâlnire, dar a lăsat de înțeles că discuțiile ar fi cruciale pentru securitatea globală.’Intenționez să mă întâlnesc cu Xi Jinping și cred că acest lucru va fi benefic pentru țările noastre și pentru securitatea în lume’, a declarat acesta într-o conferință de presă la Kiev. Zelenski a reiterat, de asemenea, că nu va purta discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

China își dorește să medieze pacea între Kiev și Moscova

Vestea vine după ce, vineri, China a cerut o încetare urgentă a focului și discuții de pace imediate pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia.

China a declarat că dorește să împiedice ca această criză să scape și mai mult de sub control, menționând că dialogul și negocierea sunt singurele modalități viabile de a rezolva conflictul, potrivit unui document de poziție publicat vineri.

Într-un plan de pace în 12 puncte, Beijingul a cerut în special încetarea sancțiunilor occidentale, negocieri între țări, retragerea NATO de la granițele sale estice și eforturi de reconstrucție de care ar beneficia probabil contractorii chinezi.

Zelenski a declarat că a salutat unele elemente ale propunerii chineze de încetare a focului, dar a spus că doar țara în care se poartă un război ar trebui să fie inițiatorul unui plan de pace.

Planul de pace al Beijingului

‘Este un semnal important că se pregătesc să ia parte la această temă’, a spus el în timpul unei conferințe de presă la Kiev, referindu-se la oferta Chinei de a intermedia pacea. ‘Deocamdată, văd acest lucru ca pe un semnal – nu știu ce se va întâmpla mai târziu’.

Zelenski, care a declarat că, în opinia sa, China, aliată a Rusiei, nu a oferit un plan concret, ci câteva ‘gânduri’, a avertizat, de asemenea, Beijingul împotriva furnizării de arme Moscovei. ‘Îmi doresc foarte mult să cred că Beijingul nu va livra arme Rusiei, iar pentru mine acest lucru este foarte important’, a spus Zelenski, vorbind la prima aniversare a invaziei la scară largă a Rusiei.

Liderul ucrainean a mai spus că orice plan care nu ar include o retragere completă a trupelor rusești ar fi inacceptabil pentru Kiev și că pacea nu poate fi convenită fără returnarea întregului său teritoriu.

Ministerul de Externe al Rusiei a salutat propunerea aliaților săi chinezi și a declarat că rămâne deschis la eforturi politice și diplomatice. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus, Maria Zaharova, a lăudat planul pentru că ‘implică oprirea fluxului de arme occidentale’ și ‘recunoaște realitățile teritoriale care au apărut’.

Propunerea Chinei a fost primită în mare parte cu scepticism în Occident și la Kiev, șeful NATO susținând că Beijingul ‘nu are prea multă credibilitate’.

Liderii occidentali au primit cu scepticism planul Beijingului

Liderii occidentali s-au întrebat care este motivul real din spatele planului de pace în 12 puncte al Chinei, având în vedere că Beijingul a stat umăr la umăr cu Rusia și a repetat ca un papagal punctele de discuție ale Kremlinului despre expansionismul NATO.

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că are ‘îndoieli’ cu privire la dorința Chinei de a media conflictul, în timp ce șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Beijingul este lipsit de credibilitate. Într-adevăr, Stoltenberg a spus că există semne că Beijingul plănuiește să aprovizioneze Moscova cu arme și muniții. Zhanna Leshchynska, însărcinată cu afaceri la ambasada Ucrainei la Beijing, a declarat că țara sa nu dorește pace cu orice preț.

‘Nu vom fi de acord cu nimic care să mențină teritoriile ucrainene ocupate și să ne pună poporul la mila agresorului’, a declarat Leshchynska la o adunare la misiunea UE în China, cu ocazia aniversării invaziei. Leonid Slutsky, un important deputat rus, a declarat că planul conține măsuri care ar marca ‘sfârșitul hegemoniei Occidentului colectiv’.

Aliații Ucrainei și-au exprimat scepticismul. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat la CNN că prima sa reacție la propunere a fost că ‘s-ar putea opri la punctul unu, care este: Respectați suveranitatea tuturor națiunilor’.

Acesta a adăugat faptul că: „Acest război s-ar putea încheia mâine dacă Rusia ar înceta să mai atace Ucraina și și-ar retrage forțele….”. Acesta a fost un război de alegere’.

”Dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă pentru criza ucraineană”

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Wolfgang Buchner, a declarat la rândul său că propunerea chineză conține mai multe puncte importante, dar că lipsește unul cheie: ‘în primul rând retragerea trupelor rusești din Ucraina’. China s-a abținut joi, când Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluție fără caracter obligatoriu care cere Rusiei să pună capăt ostilităților din Ucraina și să își retragă forțele.

Documentul în 12 puncte îndeamnă, de asemenea, la măsuri de prevenire a atacurilor asupra civililor și a instalațiilor civile, la menținerea securității instalațiilor nucleare, la crearea de coridoare umanitare pentru civili și la asigurarea exportului de cereale.

Documentul a cerut să se pună capăt „mentalității Războiului Rece” – termenul standard al Chinei pentru ceea ce consideră a fi hegemonia SUA și menținerea alianțelor precum NATO. ‘Dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă pentru criza ucraineană’, se arată în propunere”.

Deși nici Kievul și nici Moscova nu ar putea acorda prea multă atenție propunerii chineze, Beijingul trebuia să-și clarifice poziția, a declarat Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing.

‘China simte că este necesar să repete neutralitatea sa autopercepută în această conjunctură, pentru a salva unele inferențe internaționale nu doar criticând NATO, ci și distingându-se de comportamentul Rusiei’, a spus Shi.

China s-ar pregăti să ofere Rusiei ajutor militar

Propunerea vine în contextul în care relațiile dintre SUA și China au atins un minim istoric din cauza Taiwanului, a disputelor privind comerțul și tehnologia, a drepturilor omului și a acțiunilor agresive ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

SUA au afirmat recent că China s-ar pregăti să ofere Rusiei ajutor militar, o acuzație pe care purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a numit-o ‘nimic mai mult decât calomnii și defăimări’. Vineri, el s-a referit la o ‘dezinformare masivă în acest sens împotriva Chinei’.

Wang răspundea la un raport al revistei germane Der Spiegel potrivit căruia armata rusă negociază cu un mic producător chinez de drone pentru ‘componente și know-how’ care să permită țării să fabrice aproximativ 100 de drone sinucigașe pe lună.

China este neutră în conflictuldin Ucraina

China a susținut că este neutră în conflictul din Ucraina, dar are o relație ‘fără limite’ cu Rusia și a refuzat să critice invazia acesteia în Ucraina, acuzând în același timp Occidentul că a provocat conflictul și a ‘alimentat flăcările’ prin furnizarea de arme defensive Kievului.

Rusia și China și-au aliniat din ce în ce mai mult politicile externe pentru a se opune ordinii internaționale liberale conduse de SUA. Ministrul de externe Wang Yi a reafirmat forța acestor legături atunci când s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în timpul unei vizite la Moscova săptămâna aceasta.

China a fost, de asemenea, acuzată de SUA că s-ar putea pregăti să ofere Rusiei ajutor militar, lucru despre care Beijingul spune că nu are dovezi. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat joi că SUA își vor rezerva judecata, dar că alianța Chinei cu Rusia înseamnă că aceasta nu este un mediator neutru, potrviti dailymail.co.uk.