Actual Lifestyle

Olanda va sacrifica aproximativ 29.000 de pui, după ce a fost depistată o tulpină contagioasă de gripă aviară

Olanda va sacrifica aproximativ 29.000 de pui, după ce a fost depistată o tulpină contagioasă de gripă aviară
Infoactual

Aproximativ 27.000 de pui vor fi sacrificați după ce o tulpină extrem de contagioasă de gripă aviară a fost detectată într-o fermă din satul Koudum din Olanda.

Olanda va sacrifica aproximativ 29.000 de pui, după ce a fost depistată o tulpină contagioasă de gripă aviară

După ce o tulpină extrem de infecțioasă de gripă aviară a fost detectată la o fermă din satul Koudum din Olanda, aproximativ 27.000 de pui vor fi sacrificați, după cum informează news.sky.com.

O zonă de protecție de 3 km a fost instituită în jurul fermei situate la 100 km vest de orașul Groningen, în nordul Olandei. Într-o declarație oficială a guvernului olandez, a fost confirmat faptul că altor șapte ferme din apropiere li s-a impus, de asemenea, o interdicție de transport.

După zecile de cazuri înregistrate în Olanda la începutul acestui an, cel de luni, 21 noiembrie 2022, este al șaselea caz de gripă aviară din noiembrie și al treilea din ultimele zile.

Potrivit datelor furnizate luna trecută de autoritățile olandeze pentru siguranța alimentară, din 26 octombrie 2021, cel puțin șase milioane de păsări au fost sacrificate în Olanda.

Tulpina înalt patogenă H5N1 a virusului a provocat perturbări majore în lanțurile de aprovizionare europene în ultimele luni. Turmele comerciale de pui, rațe, curcani și gâște pot fi afectate de această variantă foarte contagioasă a virusului care provoacă îmbolnăviri și moarte rapidă.

Date informative despre gripa aviară

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea.

Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții.  În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial.