Lifestyle

Omenirea la 100 de secunde de dezastru. Ce este „Ceasul Apocalipsei”. Avertismentul oamenilor de știință

Omenirea la 100 de secunde de dezastru. Ce este „Ceasul Apocalipsei”. Avertismentul oamenilor de știință

Experți  ai organizației Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) au decis ca și în anul 2021 „Ceasul Apocalipsei” (Doomsday Clock) să rămână setat la „100 de secunde până la miezul nopții”.

Potrivit oamenilor de știință, ultima modificare a „Ceasului Apocalipsei” a fost făcută anul trecut.

Ce este „Ceasul Apocalipsei” și cum se calculează

„Ceasul Apocalipsei” este un ceas simbolic care măsoară apropierea umanităţii de distrugere totală în urma propriilor sale acţiuni nocive.

În anul 2018, el s-a apropiat cu încă 30 de secunde de miezul nopţii, momentul similar cu Armagedonul, în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de armele nucleare şi schimbarea climatică.

A fost menținut așa și în 2019, iar în 2020 a fost modificat la 100 de secunde, date fiind problemele legate și de pandemia de COVID-19.

Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) este o organizaţie formată din oameni de ştiinţă şi experţi care evaluează progresul ştiinţific dar şi riscurile care planează asupra umanităţii.

Pentru anul 2021, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă cu privire la răspunsul slab al liderilor lumii la pandemia de coronavirus, scăderea dramatică a încrederii oamenilor în cercetare și instituțiile guvernamentale, accelerarea programelor de arme nucleare și amenințarea persistentă a schimbărilor climatice.

Mesajul oamenilor de știință

„Omenirea continuă să sufere pe măsură ce pandemia COVID-19 se răspândește în întreaga lume. Numai în 2020, această nouă boală a ucis 1,7 milioane de oameni și a îmbolnăvit cu cel puțin 70 de milioane.

Pandemia a dezvăluit cât de nepregătite sunt țările și sistemul internațional pentru a face față în mod adecvat situațiilor de urgență globale. În această perioadă de criză autentică, guvernele au abdicat prea des de responsabilitate, au ignorat sfaturile științifice, nu au cooperat și nu au comunicat eficient și, în consecință, nu au reușit să protejeze sănătatea și bunăstarea cetățenilor lor.

Drept urmare, multe sute de mii de ființe umane au murit inutil. Deși letală la scară masivă, această pandemie nu este o amenințare existențială. Consecințele sale sunt grave și vor fi durabile.

Dar COVID-19 nu va șterge civilizația și ne așteptăm ca pandemia să se termine. Cu toate acestea, pandemia servește ca un apel de trezire istoric, o imagine că guvernele naționale și organizațiile internaționale nu sunt pregătite să gestioneze armele nucleare și schimbările climatice, care în prezent reprezintă amenințări existențiale pentru umanitate sau pentru celelalte pericole – inclusiv pandemii mai virulente și războaiele care ar putea amenința civilizația în viitorul apropiat.

Dar pe fondul întunericului, vedem unele evoluții pozitive. Alegerea unui președinte SUA care recunoaște schimbările climatice ca o amenințare profundă și susține cooperarea internațională și politica bazată pe știință pune lumea pe o bază mai bună pentru a aborda problemele globale.

De exemplu, Statele Unite au anunțat deja că se alătură Acordului de la Paris privind schimbările climatice, iar Rusia și Statele Unite au convenit să extindă tratatul New START de control al armelor nucleare pentru cinci ani”, arată oamenii de știință.

„Este timpul să răspundem”

Deoarece aceste evoluții nu au dat încă progrese substanțiale către o lume mai sigură, ele nu sunt suficiente pentru a îndepărta Ceasul de la miezul nopții. Dar ele sunt pozitive și se opun pericolelor profunde ale decăderii instituționale, negării științei și campaniilor de dezinformare analizate în declarația noastră din 2020.

Prin urmare, membrii Comitetului pentru Știință și Securitate stabilesc Doomsday Clock la 100 de secunde până la miezul nopții, cel mai aproape de apocalipsa de finalizare a civilizației și la aceeași oră pe care am stabilit-o în 2020. Este profund regretabil că răspunsul global la pandemie în ultimul an a validat în mod explicit multe dintre preocupările pe care le-am exprimat de zeci de ani.

Continuăm să credem că ființele umane pot gestiona pericolele reprezentate de tehnologia modernă, chiar și în perioade de criză. Dar dacă omenirea vrea să evite o catastrofă existențială, liderii naționali trebuie să facă o treabă mult mai bună în a contracara dezinformarea, a ține seama de știință și a coopera pentru a diminua riscurile globale.

Am experimentat consecințele inacțiunii. Este timpul să răspundem”, au transmis oamenii de știință.

De două ori pe an experţii din cadrul BAS evaluează evenimentele şi ameninţările existente la scară globală şi decid dacă trebuie modificată ora indicată de Ceasul Apocalipsei şi în ce sens trebuie mutate limbile acestui orologiu, potrivit dcnews.ro