Diverse

Omicron se răspândeşte rapid în Marea Britanie. Ce decizii au luat autoritățile

Omicron se răspândeşte rapid în Marea Britanie. Ce decizii au luat autoritățile

Tulpina Omicron a coronavirusului continuă să se răspândească rapid în numeroase țări. Statele Unite au înregistrat o creștere foarte mare a numărului de contaminări, care a ajuns în prezent la 400.000 pe zi. La New York, de pildă, unul din trei teste este pozitiv, față de numai 3% în urmă cu o lună. Numeroase companii își ţin angajații în telemuncă și mii de școli din întreaga țară au amânat revenirea din vacanță.

 

În Marea Britanie se estimează că un sfert dintre angajați ar putea ajunge în carantină

În Marea Britanie se estimează că un sfert dintre angajați ar putea ajunge în carantină, dar se fac eforturi de a menține școlile deschise, printr-o intensificare a testărilor.

Toţi elevii din Marea Britanie vor fi testați înainte de începerea școlii. Ministrul educației, Nadhim Zahawi, declară că testarea este principalul instrument pentru ca școlile să rămână deschise.

Nadhim Zahawi: În această săptămână testarea este foarte importantă. Profesorii trebuie și ei să se testeze de două ori pe săptămână. Vom lucra cu conducerile școlilor și cu agențiile care oferă forță de muncă temporară în domeniul educației. La sfârșitul anului trecut, 8% din cadrele didactice nu au putut preda din cauza infectării cu COVID. Această rată va crește, din cauza Omicron.

Pe lângă testare, guvernul britanic a mai decis ca elevii mai mari de 12 ani să poarte mască și în timpul orelor. De asemenea, sunt distribuite sute de mii de purificatoare ale aerului în școli, pentru a ajuta la ventilația spațiilor.

Rata infectării în Marea Britanie este cea mai mare de la începutul pandemiei. În ultimele zile nu au fost publicate cifre noi, însă în săptămâna de dinainte de Anul Nou numărul raportat al infectărilor a trecut de 1 milion de cazuri. Oficiul Național de Statistică monitorizează rata infectării în comunitate.

Potrivit OMS, în Anglia, 1 din 25 de britanici este infectat. Această rată mare a infectărilor a paralizat transportul feroviar, cauzează mari probleme în sectorul public de sănătate și se așteaptă să afecteze și domeniul educației.