Categories: Social

OMS a împlinit 75 de ani. Și pericolul de epidemii e mai mare decât în primul său an de existență

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a sărbătorit, săptămâna trecută, 75 de ani de existență printr-o conferință de presă, amintind realizările în materie de sănătate pe care le-a obținut umanitatea, dar și atenționând asupra pericolelor actuale cum ar fi focarele din Africa de epidemii, precum holera sau virusul Marburg.

„Istoria OMS a început în urmă cu 75 de ani și continuă să se scrie. Provocările cu care ne confruntăm astăzi sunt diferite de cele din 1948, dar viziunea noastră este aceeași: să atingem cele mai înalte standarde posibile de sănătate pentru toți”, a subliniat la conferința de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Expertul etiopian a amintit că în cele trei sferturi de secol speranța de viață globală a crescut de la 46 la 73 de ani, variola a fost eradicată (una dintre bolile care a ucis cele mai multe ființe umane din istorie), în timp ce poliomielita este pe cale să dispară”.

Sănătatea e scumpă

Consumul de tutun și decesele femeilor la naștere au fost reduse cu o treime, mortalitatea infantilă la jumătate și „în ultimii cinci ani au fost dezvoltate noi vaccinuri împotriva malariei și ä bolii Ebola”, a subliniat Tedros, amintind și rolul recent al OMS în calitate de coordonator al luptei împotriva Covid-19.

OMS nu îşi poate atribui toţi laurii pentru aceste realizări, dar am jucat un rol fundamental în toate acestea”, a spus Tedros, care a subliniat că, în ciuda progreselor, mai este cale lungă de străbătut.

În acest sens, directorul general a reamintit că mai mult de jumătate din populația lumii nu are acces la anumite servicii de sănătate de bază (planificarea familiei, printre altele), sau că numărul persoanelor cu probleme pentru plata îngrijirilor medicale a crescut cu o treime ajungând la aproximativ 2 miliarde de oameni.

Obezitatea, un flagel

În plus, „ratele de diabet și obezitate au crescut dramatic, din cauza dietelor nesănătoase și a inactivității fizice”, în timp ce progresele în lupta împotriva malariei și tuberculozei au încetinit și problema rezistenței antimicrobiene este în creștere (virusurile și bacteriile care nu mai răspund la medicamente).

În ceea ce privește provocările cele mai imediate, coordonatorul OMS de alertă și răspuns în situații de urgență, Abdi Mahamud, a atras atenția asupra focarelor tot mai mari de holeră cu care se confruntă planeta, în special în Africa.

Holera n-a plecat de pe Terra

„Este o problemă serioasă, cu o expansiune mai mare din cauza unor factori precum schimbările climatice și conflictele”, a subliniat Mahamud, citând recentele focare ale bolii în Malawi și Mozambic, printre alte țări.

Rapoarte recente indică faptul că femeile și copiii au fost afectați în special de aceste focare, situație care, a subliniat expertul, este investigată de OMS cu ajutorul antropologilor sociali pentru a analiza cauzele acestei circumstanțe.

În ceea ce privește virusul Marburg, o boală asemănătoare Ebola și cu rate de mortalitate la fel de mari, Mahamud a amintit că în actualul focar din Guineea Ecuatorială au fost confirmate până acum 14 cazuri, cu 23 de suspecți, în timp ce peste jumătate de mie de contacte sunt monitorizate pentru o posibilă răspândire a agentului patogen.

Dumitrescu Catalin

Recent Posts

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

2 ore ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

4 ore ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

12 ore ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

13 ore ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

15 ore ago

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

18 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.