Lifestyle

Vas scufundat în 1794, cu peste 200 de oameni și găsit după 221 de ani. Erau sclavi africani

Vas scufundat în 1794, cu peste 200 de oameni și găsit după 221 de ani. Erau sclavi africani
incredibila.ro/theguardian.com

În urmă cu aproximativ opt ani, respectiv în anul 2015, o delegație de la Institutul Smithsonian (cel mai mare complex muzeal din lume) a mers la Mozambic pentru a informa poporul Makua în legătură cu o descoperire unică. După 221 de ani de la scufundarea în apele tulburi din Cape Town (din Africa de Sud), tragedie care a omorât 212 sclavi aflați la bord, a fost găsită epava. Este vorba despre nava São José Paquete D’Africa, scufundată în decembrie 1794.

Până acum cercetătorii s-au concentrat mai puțin asupra oamenilor vânduți pe vas

Dar, atunci când a aflat veștile, unul dintre liderii tribului Makua a răspuns cu un gest pe care nimeni din delegație nu-l va uita vreodată.

În acest context, Lonnie Bunch, membru al delegației și managerul Smithsonian în prezent, a spus: „Unul dintre căpetenii a luat un vas, l-a umplut cu pământ și ne-a cerut să ducem vasul pe epava scufundată astfel încât, pentru prima oară, din secolul XVIII, oamenii să poată adormi pe pământul lor”.

Dar, cu toate că São José Paquete D’Africa (ce se îndrepta spre Brazilia) este primul vas descoperit, despre care se știe că a transportat sclavii, acesta nu este decât unul dintre zecile de mii de vapoare care au transportat peste 12 milioane de bărbați, copii și femei din Africa. Din păcate, însă, până acum arheologii marini s-au concentrat mai mult asupra epavei descoperite, decât asupra oamenilor vânduți și transportați pe acel vapor.

Mii de vapoare au transportat sclavi

Pentru a reface echilibrul din punct de vedere arheologic, academic și socio-cultural, s-a născut The Slave Wrecks Project, care a unit în 2008 echipe de la Smithsonian (Muzeul Național de Istorie și Cultură Afro-Americană), dar și de la alte instituții și organizații din Africa și din Statele Unite ale Americii.

Lonnie Bunch a precizat că „oamenii vorbesc despre comerțul cu sclavi, vorbesc despre milioanele de oameni care erau transportați, dar este dificil să ne imaginăm asta, așa că ne dorim să aducem latura umană prin concentrarea asupra unei singure nave, asupra oamenilor de pe acea navă și a poveștii de pe navă. Da, vorbim despre miile de vapoare care au transportat sclavi, dar spunem, de asemenea: Iată modalitatea prin care noi umanizăm asta”.

Importanța descoperirii trecutului sclaviei

Ținând cont de toate aceste aspecte, ideea care stă la baza proiectului este aceea că oamenii trebuie să înțeleagă că descoperind trecutul sclaviei este la fel de important ca descoperirea Titanicului.

Se menționează faptul că proiectul the Slave Wrecks a dezvoltat și programe pentru a extinde și diversifica cercetarea, prin instruirea oamenilor din Mozambic, Senegal, Caraibe și Africa de Sud. Aceștia învață să facă scufundări, dar și tot ce presupune arheologia și conservarea exponatelor muzeale, cuprecizarea că la momentul actual sunt analizate epave din America de Nord, Brazilia, Caraibe, vestul Africii, scrie theguardian.com.